artikel

Shakers

Horeca

Shakers zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Van metaal, glas, kunststof of een combinatie van deze materialen. De Boston Shaker is de bekendste en belangrijkste variant. Daarnaast zijn er de American Shaker – die veel weg heeft van de Boston Shaker – en de standaardshakers, die doorgaans vrij klein zijn en meestal van zilver of roestvrij staal.

Shakers

De Boston Shaker bestaat uit twee grote, veelal zilveren bekers. Deze twee bekers sluiten perfect op elkaar. Hetzelfde zie je bij de American Shaker, maar daar is een van de bekers van glas en de andere van roestvrij staal. Veel vakmensen zijn er overigens van overtuigd dat de Boston Shaker uit roestvrij staal en glas bestaat.
Ouderwetse shakers bestaan uit drie delen, waaronder een ingebouwde zeef. De Boston en American Shaker hebben die niet. Bij deze shakers wordt een strainer als zeef gebruikt.Het meest ingeburgerd bij amateur-bartenders is de standaardshaker. Deze bestaat uit drie delen: een beker, een sluitring met ingebouwde zeef en een dop. De professionele bartender maakt er slechts summier gebruik van, en dan vooral voor het shaken van cocktails waarin slagroom is verwerkt. De reden is dat de standaardshaker vanwege het roestvrij staal na het shaken van een roomcocktail makkelijk is te reinigen.
Doordat de schenkzeef van de standaardshaker minder schenkgaatjes heeft dan de strainer, duurt het schenken van een cocktail langer. Bovendien is de standaardshaker doorgaans vrij klein, waardoor het shaken van twee cocktails tegelijk niet haalbaar is.

Reageer op dit artikel