artikel

Sjanie de Geus Lady Chef

Horeca

Sjanie de Geus is de nieuwe Lady Chef of the Year. De verkiezing is voor de elfde keer gehouden door Food from Britain, in samenwerking met Quality Meat Scotland en Talkies Magazine. Voordat De Geus op 19 maart de bijbehorende award kreeg overhandigd, moest zij eerst flink de handen uit de mouwen steken. Samen met haar keukenbrigade voorzag de kersverse Lady Chef de genodigden van een uitgebreide lunch in haar restaurant de Watergeus in Noorden.

Sjanie de Geus Lady Chef

Voor de tweede keer is de nieuwe Lady Chef gekozen door de winnaars van voorgaande jaren. Zij waren unaniem in hun besluit dat het dit jaar Sjanie de Geus moest worden. Organisator Jan Lagrouw van de Culinaire Publiciteits Onderneming: ‘De jury heeft voor Sjanie gekozen omdat ze al meer dan 25 jaar bezig is. Zij heeft in 1987 de zaak van haar vader overgenomen. Het was indertijd een pension met bijbehorende menu’s.

In de loop der jaren heeft Sjanie de Watergeus gemaakt tot wat het nu is. In haar eentje. Dat is een hele prestatie. De keuken is inmiddels behoorlijk bekend, ook kwalitatief. Sjanie staat nog altijd zelf in de keuken. Daarnaast geeft ze ook kookles, voedde een kind op, draait het huishouden en runt haar bedrijf. Bovendien levert Sjanie een belangrijke bijdrage aan de culinaire ontwikkeling van mensen die bij de Watergeus werken of stage lopen.’

Zilversmid
De Geus wilde in eerste instantie naar de opleiding tot goud- en zilversmid in Schoonhoven of iets in de binnenhuisarchitectuur. In plaats daarvan rolde ze de horeca in. Ze leerde wat werken is bij Arie de Valk in De Gouden Leeuw, bracht een paar jaar door met skiën en diverse horecawerkzaamheden in Zwitserland en zat enige tijd in de botenverhuur en verkoop. Sinds 1976 werkt ze in de Watergeus.

De beginselen van het koken leerde de Lady Chef van Rien Heemskerk, haar voorganger in het bedrijf. De interesse voor koken was gewekt. De Geus volgde gespecialiseerde kokscursussen en rondde deze met succes af. Vervolgens behaalde ze het diploma leermeester en het wijncertificaat. In 1986 liep ze haar enige stage, twee weken bij Ton Fagel, waar toen Jaap Maayenburg achter de kachel stond.

De Geus heeft het familiepension omgetoverd tot een pand met drie appartementen, acht hotelkamers, een kooklokaal, een ruimte voor besloten diners tot 40 personen en het restaurant dat ongeveer 75 zitplaatsen telt. Ze werkt zo veel mogelijk met lokale seizoensproducten uit het omliggende Veenweidegebied. Als voorstander van natuurlijke ingrediënten heeft ze zich aangesloten bij Euro-Toques. Daarnaast is de Watergeus lid van het Relais du Centre.

Fantastisch mens
Volgens Aafke Tijsterman, gastvrouw/eigenaar van het aan de andere kant van de Nieuwkoopse Plassen gelegen restaurant Tijsterman en vriendin van Sjanie de Geus is het hoog tijd dat De Geus in de bloemetjes wordt gezet. ‘Sjanie is een fantastisch mens. Ze werkt ontzettend hard en weet daarnaast ook steeds weer iets leuks te verzinnen voor gasten en vrienden.’

Reageer op dit artikel