artikel

Skilpadjies of muise

Horeca

Hoe een gerecht aan zijn naam komt, is soms een raadsel. Een blinde vink heeft niets met gehandicapt gevogelte te maken. Waarom dan toch die naam?Zo is het met sommige Zuid-Afrikaanse gerechten ook. ‘Skilpadjies’, ook wel ‘muise’ genoemd, hebben niets met schildpad te maken en ook niets met muizen. Wat het dan wel is?

Skilpadjies of muise

Een grof gehakt van wild, spek, kalfslever en kalfsnier, bereid in varkensnet. Je zou hooguit kunnen zeggen dat de afzonderlijke ‘gehaktballen’ het formaat hebben van een muis en glanzen als de rug van een schildpad. Meer overeenkomst valt er niet te ontdekken.

Ingrediënten:
varkensnet
500 g Zuid-Afrikaans wild
250 g gerookt spek
200 g kalfsnier
200 g kalfslever
100 g ui fijngehakt
20 g zout
peper
1 theelepel kaneel
100 ml rode wijn
10 g peterselie gehakt

Bereidingswijze:
Week het varkensnet in lauw water met 1 eetlepel azijn. Snijd het vlees (wild) en het spek in blokjes en meng deze met zout, peper en kaneel. Maak een grof gehakt van het vlees en voeg er de rode wijn en de peterselie aan toe.

Snijd de kalfslever en de kalfsnier in kleine blokjes en bak deze licht met de fijngehakte ui in een koekenpan. Laat dit koud worden en meng het vervolgens door het wild/spek gehakt.Haal het varkensnet uit het water en knijp het uit. Snijd er vierkantjes van circa 12 cm uit. Plaats op elk vierkantje een bolletje ‘gehakt’, vouw de stukjes varkensnet dicht en vorm ovale pakketjes van ongeveer 2 cm dik.

Bak de pakketjes aan in een hete pan en laat ze doorgaren in een oven op 160°C.

Een grof gehakt van wild, spek, kalfslever en kalfsnier, bereid in varkensnet. Je zou hooguit kunnen zeggen dat de afzonderlijke ‘gehaktballen’ het formaat hebben van een muis en glanzen als de rug van een schildpad. Meer overeenkomst valt er niet te ontdekken.

Ingrediënten:
varkensnet
500 g Zuid-Afrikaans wild
250 g gerookt spek
200 g kalfsnier
200 g kalfslever
100 g ui fijngehakt
20 g zout
peper
1 theelepel kaneel
100 ml rode wijn
10 g peterselie gehakt

Bereidingswijze:
Week het varkensnet in lauw water met 1 eetlepel azijn. Snijd het vlees (wild) en het spek in blokjes en meng deze met zout, peper en kaneel. Maak een grof gehakt van het vlees en voeg er de rode wijn en de peterselie aan toe.

Snijd de kalfslever en de kalfsnier in kleine blokjes en bak deze licht met de fijngehakte ui in een koekenpan. Laat dit koud worden en meng het vervolgens door het wild/spek gehakt.Haal het varkensnet uit het water en knijp het uit. Snijd er vierkantjes van circa 12 cm uit. Plaats op elk vierkantje een bolletje ‘gehakt’, vouw de stukjes varkensnet dicht en vorm ovale pakketjes van ongeveer 2 cm dik.

Bak de pakketjes aan in een hete pan en laat ze doorgaren in een oven op 160°C.

Reageer op dit artikel