artikel

Smaakpalet van mild tot pikant

Horeca

Bij het samenstellen van een kaasplateau moet je rekening houden met de opbouw van smaken. Bovendien is het belangrijk dat je onervaren gasten uitlegt dat ze niet zomaar in het wilde weg van de kazen op hun bord moeten gaan eten. Want na het eten van bijvoorbeeld Roquefort proef je het fijne van een Vacherin niet meer.

Smaakpalet van mild tot pikant

Bij een kaasplateau met de vijf kaasfamilies is de opbouw:
1 witschimmel – mild tot aromatisch,
2 geit – licht aromatisch,
3 roodflora Ù aromatisch,
4 hard – aromatisch tot pikant,
5 blauwschimmel – pikant,

Tussen hard en blauwschimmel is soms bijna geen verschil.Deze smaakkenmerken zullen bij komende publicaties over specifieke kazen worden vermeld.Voor wijnen bij kaas geldt iets dergelijks. Sommige wijnen moet je gewoon helemaal vergeten. Die kunnen niet bij kaas. Een PX sherry bijvoorbeeld vernietigt genadeloos het smakenpalet van de kazen, en een subtiele witte Sancerre houdt absoluut geen stand. Op witte Chardonnay en rode Rhone kun je blind vertrouwen. Die kunnen altijd. Pineau de Charentes, Floc de Gascogne en rode Maury zijn wat spannender maar passen ook bij vrijwel elke kaas. Met LBV port en Amontillado sherry moet je een beetje uitkijken. LBV port kan bijvoorbeeld niet bij een witschimmel kaas. Amontillado sherry is wat minder kieskeurig.

Tip: Organiseer eens een proeverij van verschillende wijnen en kazen. Kies wijnen van droog naar licht zoet en laat gasten zelf ervaren wat die smaken allemaal met elkaar doen.

Bij een kaasplateau met de vijf kaasfamilies is de opbouw:
1 witschimmel – mild tot aromatisch,
2 geit – licht aromatisch,
3 roodflora Ù aromatisch,
4 hard – aromatisch tot pikant,
5 blauwschimmel – pikant,

Tussen hard en blauwschimmel is soms bijna geen verschil.Deze smaakkenmerken zullen bij komende publicaties over specifieke kazen worden vermeld.Voor wijnen bij kaas geldt iets dergelijks. Sommige wijnen moet je gewoon helemaal vergeten. Die kunnen niet bij kaas. Een PX sherry bijvoorbeeld vernietigt genadeloos het smakenpalet van de kazen, en een subtiele witte Sancerre houdt absoluut geen stand. Op witte Chardonnay en rode Rhone kun je blind vertrouwen. Die kunnen altijd. Pineau de Charentes, Floc de Gascogne en rode Maury zijn wat spannender maar passen ook bij vrijwel elke kaas. Met LBV port en Amontillado sherry moet je een beetje uitkijken. LBV port kan bijvoorbeeld niet bij een witschimmel kaas. Amontillado sherry is wat minder kieskeurig.

Tip: Organiseer eens een proeverij van verschillende wijnen en kazen. Kies wijnen van droog naar licht zoet en laat gasten zelf ervaren wat die smaken allemaal met elkaar doen.

Reageer op dit artikel