artikel

Snack-toptien verwerkt in verrassende menu’s

Horeca

De toptien snacks in leuke, creatieve menuutjes of op broodjes. Vul het maar zelf in. Het mag alle kanten op. Met die opdracht zette Snackkoerier de top tien deelnemers van de vakwedstrijd Het Lekkerste Snackmenu aan het werk. De winnaar van die vakwedstrijd mocht met de no. 1 snack aan de gang, de tweede met no. 2 snack enzovoort. Vandaag komen de menu’s een, drie, vijf, zeven en negen aan bod. Doe hier inspiratie mee op.

Snack-toptien verwerkt in verrassende menu’s

No.1 Jack Heijkoop
In 1 ‘menuutje’ andersom

Wie is Jack Heijkoop?
Jack Heijkoop heeft veel ervaring in de horeca als patissier en chef-kok. Hij werkte onder andere voor horecagelegenheden in Zwitserland en Australië. Sinds vijfenhalf jaar is hij eigenaar van Gasterij Den Dis in Bladel, een combinatie van een lunchroom, croissanterie en cafetaria. Hij deed vijf keer mee aan de vakwedstrijd Lekkerste Broodje van Nederland en haalde vijf keer de finale. Met het menu De Drie Musketiers won hij begin dit jaar de vakwedstrijd Het Lekkerste Snackmenu.

Ingrediënten:
2 frikandellen, aardappelpuree met klein laagje bloem en paneer, mayonaise, ketchup, uitjes en sla-garnituur.

Hoe kwam je op het idee?
Ik heb eerst een dag gebaald dat ik de frikandel kreeg toegewezen. Dat is toch niet het leukste product om iets creatiefs mee te doen. Er is van alles door mijn hoofd gegaan, vaak ook in overleg van anderen. Dan ga je hele vreemde dingen bedenken als een soep of een soort rollade. Op een gegeven moment dacht ik: Waarom niet gewoon de zaak omdraaien en zo ben ik begonnen. Van de frikandel heb ik frietjes gemaakt en van aardappelen een frikandel speciaal.

Adviesverkoopprijs:
5,75

No. 3 Fred Stevense
Bami-Trassi

Wie is Fred Stevense?
Fred Stevense begon als leerling-kelner en werd daarna gastheer in de luxe horeca. Ook werkte hij bij de marine als chef hofmeester en directeur van de marine-officiersclub. Sinds zeven jaar bestiert hij Anytyme DeRoode Vos in Goor. Hij deed acht keer mee aan de vakwedstrijd Lekkerste Broodje van Nederland en eindigde zeven keer bij de eerste drie. In 1998 won hij die wedstrijd. Dit jaar deed hij voor het eerst mee bij Het Lekkerste Snackmenu.

Ingrediënten:
1 bamischijf, sambalboontjes met tandori, gefrituurde Japanse glasnoedels met wat peterselie, paprikareepjes en peper, Tokyofrites (hele dunne frites bereid met knoflook, ketjap en djahé) en zongedroogde Pappadums (gefrituurde linzenpannenkoekjes) en Teryjakimarinade.

Hoe kwam je op het idee?
Door mijn werk bij de Marine ben ik bekend met de Indische keuken. Woensdag heette het altijd ‘blauwe hap’ (bijnaam voor Indisch eten). Een menu als dit ontstaat door creatief te zijn, smaken bij elkaar te zoeken, kijken naar de uitstraling en een passende garnituur. Die Pappadums bijvoorbeeld zijn nu helemaal in. Bij mijn groothandel worden ze veel verkocht. Het zijn soort linzenpannenkoekjes die je kunt frituren. Heel populair in India. Het menu is een wat luxe maaltijd; ik weet nog niet of ik het zelf ga verkopen.

Adviesverkoopprijs
6,95

No. 5 Peter van Uden
Goudse Harmonie

Wie is Peter van Uden?
Peter van Uden zette zijn eerste schreden in de horeca als leerling-kok. Daarna werkte hij als kok in een bistro, een sterrenrestaurant in Eindhoven en een zalencentrum annex partycateraar. Daarna begon hij voor zichzelf en is eigenaar van Snackpoint La Compagnie in Boekel. Sinds vijf jaar is Peter van Uden ook begeleidend ondernemer bij Hoger Rendement Horeca, voorzitter van de formule Snackpoint. Vorig jaar werd hij derde bij de vakwedstrijd.

Hoe kwam je op het idee?’
In eerste instantie natuurlijk door Snackkoerier, omdat jullie mij gevraagd hebben. Bij Snackpoint doen we veel met menu’s. Die ontstaan tijdens bijeenkomsten waarbij we experimenteren met allerlei menucomponenten. Kaas en fruit is een prima combinatie.

Ingrediënten:
1 kaassoufflé, 1 hamkaassoufflé, tomaten-fruitsaus, aardappelwedges, 2 hamkaas-rolletjes, salade, gegarneerd met sinaasappel en appel en als toetje mandarijnenmousse.

Adviesverkoopprijs:
4,95

No. 7 Marlie Paas
Het Hamburgse Hamburgermenu

Wie is Marlie Paas?
Marlie Paas werkte eerst in een slagerij, maar wilde eigenlijk als kind al een eigen cafetaria hebben. Die droom kwam uit. Sinds tien jaar heeft ze cafetaria Don Bosco in Ulestraten. Sinds vijf jaar is ze met haar zaak Don Bosco aangesloten bij de keten Snackpoint. Paas deed dit jaar voor de derde keer mee aan de vakwedstrijd. Vorig jaar werd ze tweede, achter haar dochter Mariëlle Drenth.

Hoe kwam je op het idee?‘
Ik kom op ideeën door gewoon te kijken wat ik allemaal in mijn vriescel heb. Dan ga ik mixen en met anderen brainstormen, meestal komt er dan wel wat leuks uit. Daarna is het natuurlijk van belang het geheel goed op te maken. Ik heb geen bakplaat, alles komt uit de frituur. Daardoor kunnen we snel menu’s bereiden en de kwaliteit van producten uit de frituur is prima. Ik probeer de verkoop te stimuleren door een menu van de week op een bord te tonen in mijn vitrine.’

Ingrediënten:
2 hamburgers, 2 reibekuchen (aardappelpannekoekjes), plakjes cheddarkaas, snackdressing, gesnipperde rode ui, pom’ duchesse, aardappelsalade met hamreepjes, partjes komkommer, gegarneerd met tomaat en als toetje kersen-vanille mousse.

Adviesprijs:  
€5,95

No 9. Mariëlle Drenth
Summer Dream

Wie is Mariëlle Drenth?
Mariëlle Drenth (16) volgt op dit moment nog een horecaopleiding. Na gastheer/kok is het nu tijd voor de opleiding café/bar- en fastfoodmanagement. Drenth werkt sinds vijf jaar mee in de zaak van haar moeder, Snackpoint Don Bosco in Ulestraten, waarbij het laatste anderhalf jaar dagelijks. Vorig jaar deed ze voor het eerst mee aan de vakwedstrijd en werd met het menu La Isla Bonita meteen eerste.

Hoe kwam je op het idee?’
Het menu is deels gebaseerd op mijn inzending van dit jaar voor de vakwedstrijd. Toen heb ik de Buffalo gebruikt en nu dus de Mexicano. Verder heb ik nog wat andere aanpassingen gedaan. ‘Summer Dream’ komt een keer terug in de folder van Snackpoint, maar dat geldt ook voor de andere menu’s van mijn collega’s.’

Ingrediënten:
Voorjaarsgroente, komkommer, tomaat, gefrituurde ananasschijfjes, Mexicano, Goudse kaas, 2 aardappelwafels, zoet-pittige saus (eigen recept), Mexicaanse bonensalade, afgemaakt met druif, sinasappel en peterselie. Toetje: vanillie-kersen mousse.

Adviesprijs:
5,95

Reageer op dit artikel