artikel

Snelheid op internet kost veel geld

Horeca

De horeca is met een internetinhaalslag bezig. Meer dan vijftig procent van de horecaondernemingen is inmiddels aangesloten op het internet. Dit blijkt uit recent onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland. Goede reden om de toegang tot internet onder de loep te nemen. Voorlopige conclusie: snelheid is duur.

Snelheid op internet kost veel geld

In Nederland zijn vier gangbare manieren om met de pc op het internet te komen: via modem, isdn (integrated services digital network), kabel en asdl (asymetric digital subscriber line). In alle gevallen is een provider nodig (te vergelijken met een telefoonaanbieder), die zorgt voor de digitale toegang tot internet.

Modem: een kastje op de computer of een kaart in de computer zorgt voor het transport van de gegevens door de standaardtelefoonlijn. De snelheid is beperkt, waardoor de pagina’s traag opbouwen op het scherm. Betalen gaat per belminuut en de kosten hiervan zijn afhankelijk van het telefoonabonnement. De meeste providers bieden de mogelijkheid om tegen het lokale tarief in te bellen. Groot nadeel van het systeem is, behalve de geringe snelheid, dat de telefoonlijn bezet is. Aansluitkosten: geen. Abonnementskosten: gratis of vanaf ƒ10,- per maand. Snelheid: 28 kb/sec tot 56 kb/sec.

ISDN: een soort snellere telefoonverbinding. Volgens de KPN vijf keer sneller dan een modemverbinding, maar experts hebben hier hun twijfels over. Hoewel downloaden natuurlijk wel iets sneller gaat. En ook de verbinding (het inbellen) komt sneller tot stand. Groot voordeel van isdn is dat de internetter over twee telefoonlijnen beschikt en dus telefonisch bereikbaar blijft. Nadeel zijn de kosten: de telefoonkosten zijn even hoog als bij inbellen per modem. Aansluitkosten: ƒ225,- (aan KPN). Abonnement per maand: ƒ50,-. Snelheid: 64 kb/sec.

Kabel: internet via de coaxkabel, waardoor ook het televisiesignaal binnenkomt. Een extern modem scheidt de twee signalen daar waar de kabel het huis binnenkomt. In de computer komt een netwerkkaart die voor de communicatie tussen modem en computer zorgt. Natuurlijk is het mogelijk tegelijkertijd te internetten en televisie te kijken. De snelheid van het systeem is afhankelijk van het aantal mensen in de buurt dat internet via de kabel. Per aantal straten is er een aansluitpunt. Zijn er veel mensen in de straat met kabelinternet, dan ontstaat er file. Aansluitkosten: ƒ300,-. Abonnementskosten: vanaf ƒ50,- per maand. Geen telefoonkosten. Snelheid: 512 kb/sec.

ADSL: een heel nieuwe vorm van internetten. Sneller dan alle andere mogelijkheden, maar voorlopig ook zeer duur. Het systeem maakt gebruik van de oude koperen telefoonlijnen van de KPN, die overbodig aan het raken zijn door de introductie van glasvezelkabels. Een abonnee krijgt een tweede telefoonlijn thuis en blijft dus telefonisch bereikbaar. Betalen gaat echter niet per telefoontik, maar via een standaardbedrag per maand. Voor adsl zijn twee abonnementen nodig: één bij KPN, dat zorgt voor het gegevensverkeer naar de adsl-provider en één bij een provider. Groot nadeel is de beperkte beschikbaarheid van adsl. Nog niet alle telefooncentrales zijn geschikt gemaakt voor adsl. Het is bovendien nog maar de vraag of het systeem ooit in landelijke gebieden beschikbaar komt. Aansluitkosten: ƒ650,-. Abonnementskosten: ƒ100,- per maand. Snelheid: 512 kb/sec tot 1024 kb/sec.

Reageer op dit artikel