artikel

Soestdijk was al horeca

Horeca

Met het overlijden van prins Bernhard en eerder dit jaar prinses Juliana heeft Paleis Soestdijk geen Oranjes als bewoners meer. Het personeel moet naar iets anders omzien. Misset Horeca vroeg vijf kopstukken uit de vaderlandse horeca om suggesties voor een nieuwe bestemming van het paleis. Hebben ze wellicht zelf belangstelling?

Soestdijk was al horeca

Hennie van der Most: ‘Een beetje verwaarloosd’
‘Nee, het is niks voor mij, slecht onderhouden. Ik heb het zelf gezien. Ik weet niet hoe er nu bij staat, maar ik ben er geweest toen ik de kerncentrale in Kalkar kocht. Bernhard nodigde regelmatig een aantal ondernemers uit en toen was ik er ook bij. Erg leuk hoor. Meestal, als ik ergens kom denk ik: wat zou ik met zo’n pandje kunnen? Maar in dit geval, bij de prins op bezoek, heb ik daar helemaal niet aan gedacht. Ik ben trouwens maar in een paar vertrekken geweest. Ik zag toen dat het een beetje verwaarloosd was, dat viel me tegen.

Het zou zeker geschikt zijn als mooi hotel. Wie wil daar niet geslapen hebben, op Soestdijk? Hotel in een combinatie met een partycentrum, dat zou ook kunnen. Maar nee, het is niks voor mij, meer iets voor een projectontwikkelaar om in te stappen. Er zijn zat bedrijven die daar kantoor willen houden. Het heeft wel standing om een hoofdkantoor te hebben op paleis Soestdijk.’

Chris luken: ‘Hup, die gouden kooi in’
‘Ik zag gisteren al zappend een tv-programma over exclusieve feesten waarvoor je alle paleizen in St. Petersburg kunt afhuren. Dat zou je met Soestdijk ook kunnen doen, met Het Loo gebeurt het al. Ik vind wel raar dat er nu ineens ‘o jee’ wordt geroepen. ‘Wat moeten we met het paleis gaan doen?’ Je kon het toch aan zien komen? Die oude mevrouw was al overleden en ze wisten natuurlijk ook dat Bernhard een keer zou gaan.

Het mooiste zou zijn als over pakweg een jaar of vijf Alexander en Maxima er gaan wonen. Ik denk dat z’n moeder er dan intussen ook wel genoeg van heeft en hij haar opvolgt. Nou ja, een koning moet in een paleis wonen en niet in zo’n stomme villa in Wassenaar. Ik zeg dan: hup, die gouden kooi in en een snel een beetje. We willen toch een sprookje? We betalen er genoeg voor. Over vijf jaar dus, kunnen ze het eerst nog even opknappen. Dat vind ik de beste bestemming. Dus helaas, géén Fletcherhotel. De koning woont op Soestdijk. Ik zou het anders niet weten. Ik ben namelijk erg conservatief en koningsgezind. Ik heb thuis vier portretten van Beatrix aan wand hangen.’

Gerrit van der Valk: ‘Ik help Willem wel’
‘Geen idee wat er met Soestdijk moet gebeuren, daar moeten Willem of Beatrix maar over beslissen. Ik weet niet of ze het willen verkopen. Ja, alles is te koop natuurlijk, de KLM was ook te koop. En als ze het per se willen privatiseren dan is er met mij wel over te praten.Een horecabestemming voor het paleis? Dat lijkt me geen enkel probleem. Het is altijd al horeca geweest, toch? Alleen zul je moeten hakken en breken, zo gaat dat altijd in ons vak, al vind ik wel dat het in z’n stijl moet blijven. Als Willem Alexander er een hotel/restaurantexploitatie van wil maken dan kan hij me bellen, dan wil ik hem daar best wel bij helpen.

Nee, ik zou er zelf niet willen wonen, misschien hebben ze achteraf nog ergens een tuinhuisje dat zou ik dan wél willen. Het mooiste is natuurlijk dat Willem Alexander, Maxima en de kleine Amalia er zélf gaan wonen. Maar ik weet ook niet hoe de toekomst van het koningshuis eruitziet, hoe lang het nog bestaat, voor mij hoeft het niet weg, maar je weet het nooit. Je weet ook niet hoe lang de modderpoel Nederland nog bestaat. Straks heb je één groot Europa met een hoofdstad ergens in de Balkan.’

Giovanni van Eijl: ‘Jeugdherberg voor prinsen en prinsessen’
‘Maak er een grote jeugdherberg van voor prinsen en prinsessen. Want hoeveel zijn er daar al niet van? Ik ben de tel kwijt. En die wonen overal verspreid. Ik denk: breng ze allemaal bij elkaar in dat grote paleis. Hoef je ook maar één keer te beveiligen. Want, weet je wat dat allemaal kost tegenwoordig? Al die beveiliging?De kinderen kunnen in het park spelen. En je hebt maar één grote kinderkamer nodig. Dat scheelt de belastingbetaler een hoop centen. Lijkt me een hele creatieve oplossing.

Nou, en het personeel kan de helft minder. Er werken daar 70 mensen op Soestdijk, las ik. Ik heb het uitgerekend: daar kan ík twee hotels met 80 kamers mee runnen. Als hotel lijkt het me niks, die indeling, die twee vleugels, nee. Trouwens er is al een hotel in Soest. Voor ons als Amrâth is het zeker niet interessant, we houden niet zo van de bossen, we zitten liever in de stad. Het is veel meer iets voor Bilderberg denk ik, die houden erg van al dat groen.’

CamilleOostwegel: ‘Museum à la het loo’
‘Zijn er geen Oranjes meer die in paleis Soestdijk willen wonen, dan zou het uitstekend dienst kunnen doen als museum. A la het Loo. Zo’n museum zou een overzicht kunnen geven van de jongste Oranjegeschiedenis met misschien een accent op de betekenis van Prins Bernhard, vooral waar het gaat om zijn rol op het terrein van natuurbehoud en het Wereld Natuur Fonds. Het paleis zou dan ook nog gebruikt kunnen worden als locatie voor bijzondere feesten en partijen.

Als museum zal het paleis een internationale trekker zijn. Want royalty is erg populair bij buitenlandse bezoekers aan Nederland. Zelf ben ik nooit in het paleis geweest, maar Bernhard heb ik wel ontmoet. Ik heb nog wijnliedjes uit de Bourgogne voor hem gezongen. Dat was toen de prins werd geïnaugureerd als Chevalier du Tastevin in 1987.In 2000 plantte mijn dochter Francoise met ex-premier Van Agt een Prins Bernhardeik in de tuin van Château St. Gerlach. Dat was uit respect voor zijn verdiensten op het gebied van de natuurbescherming.’

Reageer op dit artikel