artikel

Soet’son groente

Horeca

Pompoen, wortel en bataat zijn ‘groenten van de zon’, alleen al vanwege hun kleur. Ze vormen dan ook het hoofdingrediënt van het Zuid-Afrikaanse gerecht soet’son’groente.Het is in Zuid-Afrika ondenkbaar dat dit gerecht zonder gebruik van suiker en honing wordt bereid. Zoet moet, ondanks het enigszins zoete dat de groenten al van zichzelf hebben. Soet’son’groente combineert dan ook uitstekend met goed op smaak bereide vleesgerechten.

Soet’son groente

De ‘zoete groenten’ kunnen zowel afzonderlijk als gemengd worden toegepast in dit gerecht.

Ingrediënten:
1 kg groenten
125 g boter
100 g honing
100 g suiker
25 ml citroensap
250 ml water (niet bij pompoen)
geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel
1 mespunt zout
1 kaneelstokje

Schil de groenten en snijd ze aan gelijke plakken of even grote stukken. Verhit de boter met de honing, de suiker, het citroensap, het water en de schil tot alle suiker is opgelost.Voeg de groenten met het kaneelstokje toe aan de vloeistof en laat dit sudderen met het deksel op de pan gedurende vijftien minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan laat de groenten droogkoken. Zet eventueel het vuur wat hoger om het carameliseren te bevorderen, maar voorkom dat de groenten aanbranden. Roer de groenten tenslotte voorzichtig om.

Reageer op dit artikel