artikel

Spelen

Horeca

Spices of the World is misschien niet zozeer een horecaspel, alswel een spel over het verzamelen van ingrediënten: kruiden en specerijen. In 1988 vierde het beroemde specerijenbedrijf McCormick & co zijn 100-jarig jubileum. McCormick is gevestigd in Baltimore, in de Verenigde Staten.

Spelen

In Baltimore was tot midden jaren negentig ook één van de belangrijkste uitgevers van vernieuwende spellen gevestigd: de Avalon Hill Game Company.
McCormick gaf Avalon Hill opdracht een spel uit te geven over de activiteiten van McCormick. Meestal wordt dit soort jubileumspellen alleen door het jubilerende bedrijf verspreid, maar dit keer was Avalon Hill zo tevreden dat ze het spel in hun reguliere programma opnamen.
Het aardige aan het spel is de fantastische uitvoering. Spelers reizen door de wereld, op zoek naar allerhande kruiden. De stukjes waarmee ze dit doen zijn miniatuuruitvoeringen van de McCormick kruidenpotjes – uiteraard gevuld met echte kruiden. De te verzamelen kruiden staan afgebeeld op kaartjes; deze kaartjes geven informatie over de vindplaats, het gebruik, de smaak en de teelt van de kruiden. Bovendien bevat ieder kaartje – hoe kan het ook anders – een recept.
Het doel van het spel is om een aantal verschillende kruiden te verzamelen, waarbij sommige zeldzame kruiden meer opleveren dan anderen. Spelers moeten kiezen tussen land- en zeeroutes, die ieder hun eigen gevaren kennen, zoals rovers en piraten. De snelheid waarmee je reist, wordt voornamelijk bepaald door dobbelstenen, en de gevaren onderweg door kanskaarten. Het spel wordt daardoor erg bepaald door geluk, hoewel een beetje tactiek zeker nodig is.
Kortom: een erg mooi en geslaagd jubileumspel dat de moeite waard is, is het niet om te spelen, dan toch zeker vanwege de bijzondere uitvoering.

Reageer op dit artikel