artikel

Spelen in horeca

Horeca

Er is een tijd van werken en er is een tijd van spelen. En soms gaan die twee samen. Spelletjes, gezelschapspelletjes, die iets met de horeca te maken hebben: Soms kun je er iets van leren en soms ook helemaal niet.

Spelen in horeca

Je kunt spelen puur voor ontspanning, en je kunt spelen om spelenderwijs met het vak bezig te zijn en wellicht op ideeën te komen. Sommige spelletjes lenen zich ook uitstekend om door gasten gespeeld te worden, in het café of in het restaurant tijdens het wachten tussen de gangen.
De rubriek Spelen wordt verzorgd door Tamara Jannink. Tamara is vennoot van het spelletjesbedrijf Splotter. Splotter ontwikkelt, produceert en distribueert spelletjes. Soms wordt een spel geheel op eigen initiatief ontwikkeld, soms in opdracht van een bedrijf of instantie, als relatiegeschenk of voor promotiedoeleinden. ‘Maar’, aldus Tamara, ‘dan moet het wel om een grote oplage gaan. Anders wordt het ontwikkelen en produceren van zo’n spel te duur.’
Voor het ontwikkelen van gezelschapsspellen moet je veel ervaring hebben in het spelen van spelletjes. Tamara: ‘Je bedenkt een doel of een theoretisch spelmechanisme en dat hang je op aan een thema. En daarna is het een kwestie van eindeloos uitproberen.’
Er zijn talloze spellen die betrekking hebben op het thema ‘horeca’ en/of ‘eten en drinken’. Zo is er een Triviant met als onderwerp ‘eten en drinken’ en een spel Weet wat je eet, waarmee je spelenderwijs de wereld van drank en spijs ontdekt. En met het spel Mamma Mia stel je al spelend pizza’s samen. Veel van deze spelletjes zullen in de komende tijd in deze rubriek worden belicht.
Tamara: ‘Je kunt spellen op allerlei manieren inzetten. Je zou in je bedrijf een spelletjeshoek kunnen maken, voor kinderen, maar ook voor volwassenen; je kunt een thema-avond met spelletjes organiseren, of spelletjes ter beschikking stellen om de (wacht)tijd te doden. Maar er zijn ook simulatiespellen en trainingsspellen voor ondernemers, gericht op het spelenderwijs leren.’
Tamara Jannink is bereid op het gebied van spelletjes als vraagbaak te fungeren. Aangezien ze niet hele dagen in de buurt van een telefoon zit, kan dat uitsluitend per fax of per e-mail. Op de website van Splotter, www.splotter.nl, is meer informatie over spelletjes te vinden.

Reageer op dit artikel