artikel

Spontaangistende bieren

Horeca

Vroeger wist de brouwer niet precies wat er zich in de kuip of ketel afspeelde. Het uiteindelijke resultaat van het toevoegen (kruiden) of juist weglaten (gist) van ingrediënten was vooraf een raadsel.

Spontaangistende bieren

Belgische brouwers passen deze spontane vergisting nog steeds toe bij het maken van lambiek bier. Hiervoor gebruiken de brouwers natuurlijke gisten die een spontaan fermentatieproces veroorzaken. Tijdens dit proces staat het toekomstige bier in open kuipen in de buitenlucht. Tijdens het bottelen zorgt toegevoegde gist er voor dat het bier voor een tweede keer gist in de fles. Deze bieren zijn te herkennen aan het bezinksel (de hef) op de bodem van de fles.

Lambiek
Lambiekbieren bestaan voor zestig procent uit gerstemout en veertig procent uit tarwe. Het wort staat hierbij minimaal één etmaal in een ondiepe open bak (koelschip), waardoor het ‘geïnfecteerd’ raakt door wilde gist. Na de hoofdgisting van enkele dagen volgt een nagisting die wel vier jaar kan duren. Enkele lambiekbrouwerijen laten de lambiekbieren maanden tot jaren trekken op kersen (krieken) of andere vruchten als appels, peren en perzik.

Stamwortgehalte: 12 % Plato en hoger
Alcoholgehalte: 4 – 7,5 volumeprocenten
Kleur: lichtgeel tot donker/koperkleurig (gueuze), roze tot donkerrood (kriek)
Smaak: licht tot sterk rinzig

Reageer op dit artikel