artikel

Sproutwijzer

Horeca

Spouts zijn voorbeelden van kiemgroenten. In tegenstelling tot cresses worden sprouts in het donker geteeld. Na het kiemen worden de sprouts eventueel nog even in het licht gezet om kleur te krijgen. Sprouts koop je los of in een schaaltje.

Sproutwijzer

Sprout Smaak Combineren met Lekker in of bij Werkwijze/gebruik
Alfafa Fris, iets minder pittig dan taugé. Sla, paddestoelen, paprika, komkommer, prei, ijsbergsla, kaassoorten en prei. Salade met frisée, tonijn en ei, clubsandwich met kip, mango en kerriesaus, salade van gebakken oesterzwammen en lente-ui, sandwich met kaas en tomaat, broodjes eierensalade, carpaccio met oosterse ketjapdressing. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Rode bietenkiemen Vrij neutrale smaak, door z’n rood-paarse kleur zeer decoratief. Sla, witlof, rauwkost, komkommer, avocado, champignons, aardappels, appels, kaassoorten, kwark en vis. Witlofschuitjes gevuld met rauwkostsalade met walnoten, komkommer-avocadosandwich met roomkaas, noedelsoep met garnaaltjes, op toastjes met gerookte vis of kaas. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Radijskiemen Licht anijsachtige smaak. Rauwkost, avocado, komkommer, kool, aardappels, vis, ei. Koude komkommersoep, kruidige crème fraïche met gerookte zalm op toast, tortilla gevuld met Chinese kool en krabsalade, salade met gerookte makreel, komkommer en gekookt ei. Kort meekoken of kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen.
Rodekoolkiemen Lichte koolsmaak, door z’n helder paarse kleur zeer decoratief. Sla, rode ui, peer, appel, rucola, Chinese kool, kaassoorten, kip en vis. Veldslasalade met pijnboompitten en gegratineerde geitenkaas, clubsandwich met gerookte kip en gekruide mayonaise, borrelhapje van toastbrood met boter en gerookte paling, belegde broodjes. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd. Kan eventueel heel kort worden meeverwarmd.
Taugé Fris, knapperig, doet een beetje denken aan Chinese kool. Chinese kool, paksoi, sperziebonen, komkommer, lente-ui, radijs, paprika, kip, vis, vlees. Oosterse roerbakgerechten, sperziebonen met gebakken tahoe en pindasaus, omelet met ketjapsaus, pittige kippensoep, pittige lauwwarme salade met gebakken biefreepjes, soep, nasi. Voor gebruik wassen en heel even onderdompelen, overgieten met kokend water, In roerbakschotels aan het eind kort meebakken. Aan overige gerechten vlak voor het serveren toevoegen.
Preikiemen Pittig met een uiensmaak. Tomaat, komkommer, prei, broccoli, paksoi, spinazie, vis, ei, kaassoorten. Griekse salade met tomaat, komkommer en blokjes fetakaas, boerenomelet op toast, preisoep, garneren bij roergebakken, gemarineerde tahoe, bij gebakken tonijnsteak, in Gazpacho. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Reageer op dit artikel