artikel

Stairway to Heaven – Utrecht

Horeca

Vijf jaar open, landelijk bekend en op weg naar een tweede vestiging. Stairway to Heaven in Utrecht is een uitgaansgelegenheid met rockmuziek als thema. Het bedrijf onderscheidt zich van de Amerikaanse keten van hardrockcafés door rock te combineren met de gezelligheid van een bruin café en de ambiance van een grand café.

Stairway to Heaven – Utrecht

Het bad, ja, het bad. Wie de kans krijgt ‘backstage’ te kijken in de ruime kleedkamer van de artiesten, besluit ter plekke om alsnog voor een rockcarrière te kiezen. Naast het bekende, doorleefde meubilair, de graffititeksten aan de wand en de rijkelijk gevulde koelkast is er het bad: een luxe tobbe die zo groot is dat een hele band zich na een ‘gig’ kan onderdompelen. En dan is er nog ruimte over voor wat geselecteerde fans. ‘Het bad is een van de redenen waarom bands graag bij ons komen optreden’, zegt Nard Stoks (35), bedrijfsleider van Stairway to Heaven.

Muziek
Muziek is de bindende factor in Stairway. Liveoptredens, rockmemorabilia aan de wanden (gesigneerde gitaren en veel gouden platen), deejays die het publiek in feeststemming brengen. Stairway wil een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor een divers publiek. ‘Een Hell’s Angel moet een geanimeerd gesprek kunnen voeren met iemand in een driedelig pak, terwijl op de dansvloer een student staat te dansen met een oude rocker’, licht Stoks de missie van Stairway toe.
Rockmuziek is inmiddels van alle tijden. De zestigplussers van nu zijn opgegroeid met The Stones, Jimi Hendrix en Led Zeppelin. Toch werd Stairway in het begin door veel jongeren bezocht. ‘Als de balans dan te ver doorslaat, is het snel gedaan met de diversiteit, en daarmee ook met de tolerantie’, zegt Stoks. Door strengere leeftijdscontrole, meer activiteiten voor een ouder publiek, en deejays niet alleen de laatste hits te laten draaien, keerde het evenwicht terug.Stairway biedt meer dan muzikaal entertainment alleen. Zo is op de vide een restaurant gevestigd waar veel gerechten worden geserveerd die gebaseerd zijn op de Amerikaanse keuken. Ook worden er bedrijvenborrels gehouden.

Personeel
Stairway is met twaalf fulltimers en 47 parttimers een middelgrote onderneming. Behalve het keuken- en bedienend personeel zijn er een eigen technische dienst, een aparte muzikale programmeur, deejays, portiers, toiletjuffen en schoonmakers in dienst. Bij aanname van personeel wordt niet geselecteerd op ervaring, maar op uitstraling. ‘Iedereen wordt bij ons in de gelegenheid gesteld op onze kosten een cursus te volgen. Ondanks de malaise op de arbeidsmarkt hebben wij geen enkele moeite gehad mensen te vinden. Het bedrijf is opgericht door Henk Westbroek, Julia Harris en Broos Schnetz. Het trio heeft, wegens drukke werkzaamheden, inmiddels wat meer afstand genomen van de zaak. Desondanks wordt op de Pier in Scheveningen een tweede Stairway gevestigd.

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel