artikel

State of the art hotel spil sciencepark

Horeca

Partijen die een standaard hotel voor ogen hebben, kunnen beter maar niet reageren, zegt Geer Schakel van LAgroup Leisure & Arts Consulting. In opdracht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zoekt LAgroup investeerders voor de bouw van een ‘state of the art’ congreshotel op het nieuw te ontwikkelen Sciencepark Amsterdam.

State of the art hotel spil sciencepark

Mogelijk in september al hakt de UvA de knoop door en wijst ze een partij aan met wie ze in zee gaat. Geer Schakel van LAgroup mag nog niets verklappen. Duidelijk is wel dat het niet storm loopt sinds LAgroup pakweg drie maanden geleden met het project de boer op ging.Een mailing aan circa 50 marktpartijen in Nederland en een oproep in internationale vakbladen (onder meer het maandblad Hotels) leverde tot nu toe een tiental serieuze kandidaten op. Onder hen Duitsers, Britten en een Nederlandse partij die samen met een Portugese exploitant in het project wil stappen.

De matige belangstelling komt vermoedelijk deels door het slechte economische klimaat. Wereldwijd maken projectontwikkelaars pas op de plaats. Daar komt bij dat de universiteit keiharde voorwaarden stelt: ze gaat alleen in zee met investeerders die vooraf een helder en kant en klaar pakket op tafel kunnen leggen. Geer Schakel: ‘We willen direct duidelijk hebben hoe het hotel wordt ontwikkeld en welke partij de exploitatie gaat doen. Dus niet: eerst bouwen en dan maar zien wat het gaat worden, zoals je vaak ziet.’

Geen novotel
Het congreshotel is niet zomaar een zakenhotel aan de Ring Amsterdam. Het hotel moet de spil worden van het Sciencepark Amsterdam, een gebied van zo’n 70 hectare middenin de Watergraafsmeer (tussen A10 en A1), dat zich de komende vijftien jaar moet ontwikkelen tot een internationaal vooraanstaande lokatie van hoogwaardige wetenschap (onder meer natuurwetenschappen, wiskunde en informatica), werken en wonen. Er zullen straks 10.000 mensen werken, 2000 mensen studeren en 1500 mensen wonen in het Sciencepark Amsterdam.

Het viersterrenhotel komt in de directe nabijheid van de faculteitsgebouwen. ‘We willen er iets speciaal neerzetten’, aldus Schakel. ‘Met alle respect voor de Novotels in deze wereld, we willen geen standaard hotel, maar een gebouw dat er architectonisch uitspringt. State of the art, het niveau van Hyatt, maar dan met viersterren. De uitstraling van Sheraton Schiphol maar meer nog Apple Park Maastricht komt dicht in de buurt.

Twee- en driesterren
Opvallend in het plan is de optie een vleugel voor twee- of driesterrenaccommodatie te integreren. Slim van de plannenmakers, die daarmee inspelen op de groeiende vraag naar budgetbedden in Amsterdam. Geer Schakel: ‘Amsterdam krijgt steeds meer congresbezoekers uit landen in Oost-Europa en Azië. Mensen die minder te besteden hebben en voor wie viersterrenhotels gewoon te duur zijn.’ Het congreshotel op het Sciencepark moet tenminste 175 kamers hebben. In 2007 moet het hotel er staan.

Reageer op dit artikel