artikel

Stephan Möllers

Horeca

Een jonge talentvolle kok. Een zéér gastvriendelijke gastvrouw. Een ondernemer die op latere leeftijd ineens besluit de horeca in te gaan. Ze komen allemaal in aanmerking omTalent van de Week te worden. Zibb.nl/horeca zet iedere vrijdag een jong horecatalent of een ‘groentje in de branche’ in de schijnwerpers. Stephan Möllers trapt af. Deze talentvolle leerling-kok van Lambermon’s Eigenwijze Kooktheater in Haarlem mag zich Nationaal Kampioen Jonge Koks 2004 noemen. Op 19 oktober behaalde hij de derde plaats bij het Concours National du Meilleur Apprenti Cuisinier.

Stephan Möllers

Opleiding?
Basiskok, ROC Leiden. Begint binnenkort met opleiding tot restaurantkok, niveau 4.

Horecadebuut?
De Franse Brug in Roelofsarendsveen als leerling-kok. Daarvoor geen baantjes in de horeca gehad.

Leermeester?
Je eerste leermeester maakt de meeste indruk op je. Voor mij was dat Annet de Jong vande Franse Brug. Zij introduceerde mij in de horecawereld.

Inspiratie?
Uit vakbladen als Saisonnier, Horeca Journal en Misset Horeca. Verder ga ik veel uit eten. Ik ga naar zaken waarover gesproken en geschreven word. Kijk goed rond en proef met al m’n zintuigen. De goede dingen neem ik mee, de slechte gebruik ik als leermoment.

Droomgerecht?
Ik lust echt alles. Maar als ik zelf mijn droomgerecht zou moeten samenstellen dan komt er zeker vis op tafel! Vis is gaaf, ik werk er het liefste mee. Dat komt ook omdat vissen als vrijetijdsbesteding mij met de paplepel is ingegoten. Ik ging vroeger veel met mijn opa vissen. De snoekbaarzen die we dan vingen, stonden later die avond bij ons op het menu. Mijn moeder fileerde en bereidde ze. Op elfjarige leeftijd leerde iemand, ik weet niet meer wie uit de familie, mij een vis fileren. Ik vond het fantastisch. Ik dacht: nu hoef ik alleen nog maar te leren hoe ik die baars moet bereiden. Op dat moment wist ik wat ik wilde worden.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Voor mijzelf het behalen van de eerste plaats bij de Nationale Kampioenschappen Jonge Koks afgelopen januari. En natuurlijk mijn derde plaats bij Concours National de Meilleur Apprenti Cuisinier. Als je het breder wilt trekken: de derde ster voor Jonnie en Thèrése Boer. Heerlijk om te zien dat Nederland culinair op topniveau begint mee te draaien.

Meest begeerde werkplek?
Parkheuvel. Onlangs was meneer Helder bij ons te gast. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en ben op hem afgestapt. Ik heb mezelf voorgesteld en gevraagd of hij volgend jaar, als mijn leerjaar bij Lambermons erop zit, een plekje voor mij heeft. Zijn reactie was: geef maar een belletje als je hier klaar bent. Nou, dat ga ik zeker doen!

Zwakste punt?
Ik ben zeer impuls. Ga overal op in, reageer op de meeste dingen zeer serieus. Collega’s roepen dan naar me ‘Niet zo happen Stephan’ , vooral als ze me weer eens voor de gek hielden.

Welk misverstand bestaat er over jou?
Na het behalen van mijn derde plaats op het Concours National schreef het Leidsch Dagblad dat ik binnenkort aan een patissieropleiding begin. Nou, dat is echt niet waar.

Als ik ’s ochtend naar mijn werk ga denk ik…
Waarom zo vroeg? Ik begin ’s ochtends om elf uur en werk vervolgens tot 12 uur, 1 uur ’s nachts. Daarna nemen we nog een afzakkertje. Het duurt dus nog wel even voordat ik daadwerkelijk thuis ben. Dan is ’s ochtends 11 uur vroeg hoor!

Over tien jaar…
Ben ik ieder geval chef-kok. Doe er vijf jaar bij, dan hoop ik toch echt mijn eigen toko te hebben. Een plek waar ik mijn ‘eigen ding’ kan doen. Wat lijkt mij echt gaaf.

Reageer op dit artikel