artikel

Sterrenluxe op volle zee

Horeca

Hoeveel comfort en service heeft een mens nodig voor een aangename vakantie? Heel veel, vinden ze in de cruisewereld.

Sterrenluxe op volle zee

Op het allernieuwste megacruiseschip Radiance of the Seas, dat afgelopen weekeinde voor een korte stop afmeerde bij de splinternieuwe terminal in Amsterdam, mag het de passagiers aan niets, maar dan ook helemaal niets ontbreken.
Even vergeten wat voor dag het is? Geen nood, de glazen liften in het schip zijn voorzien van uitneembare marmeren tegels, met daarop in gouden letters de melding van de betreffende dag: ‘It’s saturday today’.
Het vermaak aan boord is al net zo goed geregeld. Verveling is een doodzonde op de nieuwe lijn cruiseschepen van Royal Caribbean International. Gasten kunnen natuurlijk gewoon een duik nemen in één van de zwembaden, maar waarom niet een balletje slaan op de 10-holes-baan op het achterdek? Zelfs bergbeklimmers komen op volle zee aan hun trekken. De schoorsteenpijp van de Radiance is voorzien van een klimwand.‘
Onze taak is de gast een unieke vakantie-ervaring aanbieden die het verblijf in de meest luxe resorts ter wereld overtreft’, zegt vacation experience director Tony McDonald van Royal Caribbean. Om ervoor te zorgen dat niemand iets tekort komt, is er 900 man (54 nationaliteiten) personeel aan boord. Die ontfermen zich over de ruim 2000 passagiers die de Radiance kan huisvesten.
Aan boord zijn 1050 hutten, waarvan de meeste met balkon. De twee royal suites zijn voorzien van piano en andere leuke extraatjes. Er zijn tien cabins voor gehandicapten. Eten kan in een tiental restaurants en bars. Er is een videotheek en een journalist reist mee om elke dag een krant samen te stellen.
Voor wie is dit nou allemaal bedoeld? Voor Amerikanen vooral, die zijn dol op cruisen zoals we weten. Maar ook een groeiend aantal Nederlanders laat zich inschepen voor een Caribische droomvakantie, vertellen reisagenten die zaterdag een paar uur mochten rondneuzen op het schip.
De stop van de Radiance in Amsterdam was op het laatste moment ingelast. De afgelopen maanden is het schip afgebouwd in de Eemshaven. Daar zijn onder meer 240 containers spullen (van aardappelen tot stereoapparatuur) aan boord gebracht.
Op dit moment is de Radiance onderweg naar thuishaven Fort Lauderdale. Daar zal het – zoals te doen gebruikelijk – door een vrouw worden gedoopt. Om vervolgens aan haar zogeheten maiden voyage te beginnen, haar eerste echte zeereis. Deze zomer vaart de Radiance heen en weer tussen Vancouver aan de Canadese westkust en Alaska. Tien dagen meecruisen kost 3000 gulden.

Reageer op dit artikel