artikel

Steur

Horeca

Kaviaar is kuit van de steur en de steur komt uit Rusland. Zo leerde je dat vroeger op school. Waarom mag Joost weten, maar zo staan er wel meer dingen sinds jaar en dag in leerboekjes die je er nooit meer uit krijgt. Zodoende kent iedere Nederlander de steur maar heeft niemand er ooit een gezien.

Steur

Behalve in Kampen, daar hebben ze iets met de steur. Het beest schijnt vroeger in de IJssel gezwommen te hebben en toen er enkele jaren geleden een nieuw zwembad geopend moest worden kwam er iemand op het onzalige idee om dat te doen met een levende steur. Maar helaas, binnen enkele uren dreef het beest met z’n buik omhoog. Niemand had er aan gedacht dat het zwemwater chloor bevatte.

In Rusland weten ze dat steur een vreselijk lekkere vis is, lekkerder dan biefstuk. De koningsvis noemen ze hem, omdat zelfs de tsaar zich niet te min achtte om ervan te smullen. Steur is er overal verkrijgbaar en iedereen eet het.

In Nederland moet je flink je best doen om steur te krijgen. Gewoon proberen maar bij de (vis)groothandel. Ze kunnen het beste gekweekte steur uit Frankrijk meenemen, die is het beste. Wilde steur uit Rusland, uit de vervuilde Kaspische Zee, kun je beter niet gebruiken.

Een mooi gerecht is gegrilde steur met dille/citroensaus of granaatappelsaus.

Ingrediënten:

 • 180 g verse steurmoten per persoon, zonder vel
 • zonnebloemolie
 • olijfolie
 • gedroogde peterselie
 • 1/2 theelepel knoflookpulp
 • 1 theelepel citroensap
 • zout
 • zwarte peper
 • dille/citroensaus of granaatappelsaus
 • schijfje citroen
 • 1 takje verse dille
 • Bereidingswijze:
  Peper en zout de steurmoten en besprenkel ze met citroensap. Smeer de moten licht in met knoflookpulp en daarna met een papje van zonnebloemolie, olijfolie en gedroogde peterselie. Gril de steur aan beide kanten gaar.

  Schep twee eetlepels dille/citroensaus (vissaus met gedroogde dille en citroensap) of granaatappelsaus (granaatappelsap, water, suiker) op de borden en leg de steur op de saus. Leg op de steur een schijfje verse dille en een schijfje citroen.

  Reageer op dit artikel