artikel

Stop met stinken

Horeca

Bieden uw klanten en personeelsleden u geregeld kauwgom aan? Draaien ze hun gezicht weg als u tegen ze praat? Dan heeft u wellicht last van mondgeur. Dit doet u eraan.

Stop met stinken

* Stinkt u?

* Tips tegen mondgeur

* Zo waarschuwt u

Iedereen ruikt weleens wat minder fris na het eten van uien of knoflook. We hebben het hier over een chronisch slechte adem of ‘halitose’. Een geur met zwavelgehalte, oftewel een ‘rotte-eierenlucht’. De verspreider kan de geur vaak maar moeilijk zelf ruiken en merkt alleen dat er iets aan de hand is via de reacties van zijn gesprekspartner die zijn gezicht wegdraait of een stap achteruit doet.

Te weinig speeksel
De oorzaak voor een chronisch slechte adem zit vooral op de tong. Het gaat vaak om een overmatige groei van bacteriën op het achterste gedeelte ervan. Dit kan veroorzaakt worden door een slechte mondhygiëne, dus te weinig poetsen en nauwelijks flossen en stoken om tandplak te verwijderen. Maar meestal is er sprake van een zogenoemde onbalans in het milieu van de mond. Te weinig spreeksel in de mond en een te hoge zuurgraad van het speeksel. Hierdoor verandert de samenstelling van de microflora in de mond en krijgen bacteriën die vluchtige zwavelverbindingen produceren de overhand. Wie al last heeft van parodontitis (chronische tandvleesontsteking) heeft ook een verhoogde kans op deze mondgeuraandoening. Halitose kan overigens ook parodontitis in de hand werken.

Naar de paradontoloog
Een chronisch slechte adem houdt u in de hand door ten eerste naar de tandarts te gaan, uw probleem op tafel te leggen en te vragen naar een verwijzing voor een parodontoloog. Die heeft speciale apparatuur waarmee de geurconcentratie in de uitgeademde lucht gemeten kan worden en de ernst van de halitose kan worden vastgesteld.

Natuurlijk onderzoekt de parodontoloog ook uw hele gebit: de conditie van tanden, kiezen en tandvlees. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat neer komt op een strak, dagelijks ritueel voor mondverzorging om de hoeveelheid bacteriën in te dammen. Dit betekent zeker twee keer per dag de tanden poetsen en ertussenin flossen en/of stoken. En daarnaast twee keer per dag de tong met een speciale tongschraper afnemen. Daarnaast dient er tweemaal daags gegorgeld en gespoeld te worden met een speciaal chemisch mondwater (dat de groei van de bacteriën die de zwavelachtige mondgeur veroorzaken, vermindert.

Reageer op dit artikel