artikel

Streetfood

Horeca

De lekkerste en leukste ideeën ontstaan vaak gewoon op straat. Bij kraampjes of eettentjes over de hele wereld vind je bijzondere snacks. Bekijk hier een aantal internationale voorbeelden.

Streetfood

Visballetjes

Caribisch gebied & Antillen

Bereidingswijze voor 4 personen:

Pureer 400 gram kabeljauwfilet in een keukenmachine met 1 theelepel zout, 1 fijngehakt teentje knoflok, 2 gesnipperde sjalotjes, 1 fijngehakte rode peper zonder zaadjes en de geraspte schil van 1 limoen. Meng er 1 ei en 100 gram bloem door en maak van het mengsel met vochtige handen 12-16 kleine balletjes. Verhit 100 ml zonnebloemolie in een hapjespan en bak de balletjes in 3-4 minuten rondom bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer de visballetjes met sambal of pikante salsa.

Vegetarische loempia’s

Vietnam

Bereidingswijze voor 10 stuks:

Verhit frituurolie in een frituurpan tot 180 graden celsius. Rasp 100 gram wortel en 100 gram courgette in grove filters. Snijd de blaadjes van 4 takjes munt fijn en hak 50 gram pinda’s fijn. Snijd 5 ontdooide vellen filodeeg in de lengte doormidden. Bestrijk de randen van het deeg dun met olie. Verdeel de wortel, courgette en 50 gram taugé in kleine bergjes over de onderkanten van de repen deeg. Bestrooi de groenten met de pinda’s, munt, zout en peper naar smaak. Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het deeg op, plak de randen vast met wat olie. Frituur de loempia’s in 2-3 minuten rondom bruin. Serveer er om te dippen zoete chilisaus bij.

Bananenchips met mangochutney

Caraïbisch gebied & Suriname

Ingrediënten voor 4 personen:

Snijd 3 niet helemaal rijpe bananen schuin in dunne plakjes en leg ze 5 minuten in een bak met koud water en 1 theelepel zout. Laat de plakjes goed uitlekken en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Bestuif ze aan beide kanten dun met bloem. Verhit olie in een frituurpan tot 180 graden celsius en frituur de plakjes banaan in kleine porties in 2-3 minuten knapperig bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Strooi er wat fijn zeezout over. Serveer er een mangochutney als dip bij.

Filodeegdriehoekjes met feta

Marokko

Bereidingswijze voor 15 stuks:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Snijd een rode paprika en een gele paprika in kleine blokjes en bak ze in een koekenpan in 1 eetlepel olijfolie met 1 fijngehakt teentje knoflook en 1 theelepel gemalen komijn in 10 minuten al omscheppend gaar. Neem de pan van het vuur en schep er 100 gram feta in kleine blokjes, 2 eetlepels fijngehakte koriander en een halve eetlepel citroensap door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd 5 ontdooie vellen filodeeg in de lengte in drie gelijke repen en bestrijk de randen dun met olijfolie. Schep op elke rechter onderhoek een eetlepel van het fetamengsel. Vouw de repen deeg driehoeksgewijs tot pakketjes op. Leg de driehoekjes op een ingevette bakplaat, bestrijk de bovenkanten dun met olijfolie en strooi er een beetje sesamzaad over. Bak in de oven in 15 – 20 minuten goudbruin.

Citroengraskipspiesje

Thailand

Ingrediënten voor 6 stuks

Maal in een keukenmachine 250 gram kipblokjes samen met 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 fijngehakte rode peper zonder zaadjes, 1 fijngehakt bosuitje, 2 eetlepels Thaise vissaus en 2 eetlepels paneermeel tot een egaal mengsel. Verdeel het kipgehakt in 6 gelijke porties. Verwijder de buitenste harde bladeren van 6 stengels sereh. Kneed om het dikke gedeelte van elke stengel sereh een portie gehakt tot een langwerpig worstje van ca. 6 centimeter lang. Bestrijk het gehakt met olie en rooster de spiesjes in 7-8 minuten in een hete grillpan of onder de ovengrill rondom bruin en gaar.

Knapperige tofuballetjes met zoete chilisaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 375 gram tofu naturel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 100 gram shii-take, fijngesneden
  • 2 norivellen, in reepjes
  • 6 eetlepels chilisaus

Bereidingswijze:

Tofu laten uitlekken en droogdeppen. Tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak pureren met staafmixer of keukenmachine. Bloem door tofumengsel roeren. Paddestoelen en norivellen erdoor scheppen. Van tofu ca. 20 kleine balletjes draaien. Frituurpan met olie to 175 graden verhitten. Tofuballetjes per 5-6 tegelijk langzaam in frituurvet laten zakken en 3-4 minuten goudbruin en gaar frituren. Rest van tofuballetjes op zelfde wijze bereiden. Balletjes op keukenpapier laten uitlekken en lauwwarm of koud met zoete chilisaus serveren.

Reageer op dit artikel