artikel

Strengere controle

Horeca

De controle op voedselveiligheid wordt strenger in Nederland. Alle schakels in de voedselketen (dus ook horeca en catering) moeten bijdragen aan een grotere veiligheid, meent het Ministerie van Volksgezondheid. ‘Ons voedsel is veiliger dan ooit. Maar zolang er salmonelladoden vallen in ons land, kunnen we niet rusten’’, zei topambtenaar Rob Top tijdens het door Elsevier Congressen georganiseerde Nationale debat voedselveiligheid in Ede.

Strengere controle

Een nieuw instituut, de Voedings- en Warenautoriteit, gaat uitvoering geven aan onderzoek, controles en voorlichting. De Keuringsdienst van Waren maakt onderdeel uit van de organisatie.Techniek en technologie kunnen ons voedsel veiliger maken dan ooit, maar de gevaren liggen op de loer. Neem bijvoorbeeld het gesleep met vee en grondstoffen over de hele wereld, waardoor de kans op besmetting sterk toeneemt. Zonder afdoende controle gaat het snel fout, zeker als economische belangen het winnen van het uitsluiten van gezondheidsrisico’s.

Veel leveranciers en fabrikanten werken aan systemen om voedsel veiliger te maken en het opsporen van fouten te vereenvoudigen. Daarbij worden alle schakels in de voedselketen betrokken: boeren, fabrikanten, transporteurs, groothandels, winkels, horeca & catering, consumenten. Zo komen onder meer op de horeca gerichte projecten rond voedselveiligheid van de grond die veel verder gaan dan HACCP.

Recht op informatie
De complexe wereld van de voedselproductie brengt de Consumentenbond ertoe te pleiten voor een wettelijk vastgelegd ‘recht op productinformatie’ voor de consument. De bond weet zich hierbij gesteund door grote fabrikanten en winkelketens. Knelpunt is de vraag wanneer de consument welke informatie wil ontvangen en van wie. Veel partijen studeren daar nog op.

Wat kan het in de praktijk voor de horeca betekenen? Stel dat een gast wil weten waar de kweekzalm op de kaart vandaar komt, hoe de vis gevoerd is (wel of niet met genetisch gemodificeerd voedsel), of en hoe de kwaliteit is getest en hoe de kok de zalm heeft bereid. Ook kan de vraag komen of de parmaham wel echt uit Italië komt, de roquefort uit Frankrijk en de mosselen uit Yerseke. Zo’n nieuwe wet zou de horeca kunnen verplichten niet alleen het juiste antwoord te geven, maar dat ook te bewijzen met certificaten van de leverancier.

Reageer op dit artikel