artikel

Struifvogelen

Horeca

Een merkwaardig spel: het struifvogelspel. Dit is weer typisch zo’n spel waar geen geschiedkundige beschrijving van kan worden gegeven, maar uit overlevering weten we dat het al zeer oud is en in veel herbergen werd gespeeld.

Struifvogelen

De struifvogel is een kunstig vormgegeven houten vogel, die via een kabel aan de zoldering (vaste locatie) of aan een dwarsbalk (mobiel) wordt opgehangen. In de snavel van de vogel wordt een ijzeren pin gestoken. Onder de staart van de vogel is een lederen riempje bevestigd om de vogel vast te houden.

Het doel waarop wordt gemikt is een houten ‘schietschijf’ die op een groter blok is gemonteerd. Dit geheel is schuin neerwaarts op een voetstuk geplaatst.De speler die gaat ‘vogelen’ neemt plaats op de aangegeven plek.

Nadat hij een pin in de snavel van de vogel heeft gedaan, neemt hij het uiteinde van de lederen riem tussen duim en wijsvinger en trekt de vogel achteruit. Met uiterste concentratie mikt de speler op het doel, hij laat de lederen riem los en in een wijde boog vliegt de struifvogel naar het doelblok en pikt in het blazoen. Bij een goed schot blijft de pin in het blazoen steken.

Reageer op dit artikel