artikel

Studenten claimen idee digitale ober

Horeca

Sjoerd van Dijk keek vreemd op toen hij het ANP-bericht ‘Restaurant Hajé Heerenveen: bestelling zonder ober’ las. Tenslotte hebben hij en twee medestudenten van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten (HKU) het systeem Sitordereat ontwikkeld. Een soort digitale ober.

Studenten claimen idee digitale ober

Gasten in café, restaurant of hotel bestellen zelf via een computer hun favoriete hapje of drankje. Daarna pas komt de ober in beeld, met bestelling. Met het systeem studeerde het trio af aan de HKU.

‘Het kan hoor, dat mensen hetzelfde idee hebben, maar het systeem van Hajé lijkt wel erg veel op het onze. Een patent was niet mogelijk, wel is het vastgelegd via de Belastingdienst. De software is auteursrechtelijk beschermd. Sitordereat staat op het punt om te worden toegepast in de horeca; we zoeken nog de juiste partners, zoals restaurants en investeerders. Het is jammer dat Hajé daar nu tussendoor komt fietsen.’

Hajé-manager Matthijs de Korver legt uit hoe de vork bij zijn restaurant in de steel zit. ‘Eigenaar Hajé de Jager bedacht het systeem, hij legde het voor aan onze ICT’ers en die hebben het ontwikkeld. Nu is het toegepast op drie pc’s in restaurant Heerenveen; de andere Hajé’s volgen nog. We wisten niet van het initiatief van de HKU-studenten. Eigenlijk kan iedereen het bedenken. Zo’n systeem bestaat zelfs al een paar jaar.’

Er zijn verschillen. Bij Hajé bestel je via een muisklik en kan de gast enkele gratis internetsites bezoeken. Sitordereat werkt met een touchscreen, waarop ook spelletjes staan en waarmee je in de keuken kunt kijken. Bovendien is het gekoppeld aan onder meer voorraadbeheer en administratie. ‘Wellicht kunnen we samenwerken met Hajé’, is Van Dijk hoopvol. Met Sitordereat heeft hij zelfs een franchiseformule voor de horeca in gedachten.

Overigens berichtte Misset Horeca al eerder over bestellingen via de computer. Al in maart 2002 werd aandacht besteed aan het Franse systeem I(nteractive) Desk.

www.sitordereat.nl
www.hajerestaurants.com
www.idesk.fr

Reageer op dit artikel