artikel

Subsidies. Wie maakt me wegwijs?

Horeca

Er bestaan veel soorten subsidies, maar het is niet eenvoudig om uit te zoeken of er voor mij wat bijzit. Hoe kan ik het best te werk gaan? Kijk op internet, ga te rade bij de Kamer van Koophandel of schakel een subsidie-adviseur in.

Subsidies. Wie maakt me wegwijs?

Uitzoeken of u recht heeft op een subsidie heeft heel wat voeten in de aarde. Er zijn ruim 1100 subsidies voor bedrijven. Deze zijn te vinden op verschillende niveaus: provinciaal, nationaal en Europees. U zult nauwgezet aan alle eisen moeten voldoen. Een kleine afwijking en de subsidie gaat aan uw neus voorbij.

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of u in aanmerking komt. Zo kunt u zelf op onderzoek uitgaan. Denk aan internet. Of u kunt te rade gaan bij de Kamer van Koophandel. Die beschikt over een programma waar u informatie vindt over subsidies. U kunt daar tegen betaling gebruik van maken. Verder kunt u bij de Kamer van koophandel overzichtelijke informatie kopen in de vorm van een handboek of een softwareprogramma.

Uitbesteden
Makkelijker is om de zoekvraag uit te besteden aan een subsidie-adviesbureau. Daar werken mensen die thuis zijn in deze complexe materie. Zij bekijken uw subsidiemogelijkheden en vragen de subsidie voor u aan. Dat scheelt tijd en stress, en het kan een interessante bijdrage opleveren.

Bedenk wel dat de mogelijkheden voor horecaondernemers niet voor het oprapen liggen. Aan de andere kant, laat u niet te snel afschepen. De adviseurs zijn nogal snel geneigd om te denken dat er voor de horeca niets te halen valt. Maar dat is niet zo. Als horecaondernemer kunt u denken aan subsidies op het vlak van toerisme, energie, scholing, milieu en werkgelegenheid. Horeca is meer dan eten en drinken alleen.

Mocht u een afwijzing ontvangen, dan kan de subsidie-adviseur u helpen met het starten van een bezwaar- of beroepsprocedure. Subsidie kan om verschillende redenen worden geweigerd. Het subsidieplafond kan bijvoorbeeld zijn bereikt, of uw bedrijf voldoet toch niet aan alle gestelde eisen.

Veranderingen
Soms kunnen veranderingen in uw project de subsidietoekenning de das om doen. U voldoet dan niet meer aan het gedetailleerde projectplan op basis waarvan u de subsidie kreeg toegewezen. Wees dus voorzichtig met het aanpassen van plannen. Dit kan voor de subsidieverstrekker reden zijn om de financiële toezeggingen in te trekken. De aanpassing kan op die manier wel eens erg duur uitpakken.

Ook de administratie is bij de aanvraag van subsidies vaak een heikel punt. Menige verstrekker eist van de aanvrager uitgebreide administratieve verplichtingen. Hiervoor is vaak professionele hulp nodig. Soms moet een administratie zes jaar lang worden bewaard of moet de aanvrager de relevante eigen uren minutieus bijhouden. De keuze voor een subsidieadviesbureau dient u bewust te maken. Er staat immers veel geld op het spel.

Percentage

Subsidieadviesbureaus werken zowel op uurbasis als op no cure, no pay-basis. In dat laatste geval krijgen ze een bepaald percentage van de subsidie.

Reageer op dit artikel