artikel

Tappen wordt veiliger

Horeca

Ongevallen met koolzuur zijn zeldzaam. Toch kan het misgaan als de koolzuurslang rechtstreeks op het bierfust wordt aangesloten. Zodra het koolzuur in het fust stroomt, wordt de druk binnenin veel hoger dan de 30 bar die het vat kan verdragen. Om risico’s te vermijden zijn recent de koppelingen aangepast. Wat het biertappen ook hygiënischer maakt.

Tappen wordt veiliger

Koolzuur is bij verkeerd gebruik levensgevaarlijk. In de huidige situatie zijn bier- en koolzuuraansluiting identiek. Het is mogelijk – weliswaar met de nodige moeite – om de koolzuurslang rechtstreeks op het biervat aan te sluiten. Iets wat nooit mag gebeuren zonder tussenkomst van een reduceerventiel. De kans dat dit in de horeca gebeurt, is niet groot. Maar op feestjes, partijen en evenementen, waar vooral ongeschoold personeel met bierfusten in de weer is, is het risico groter.

In CBK-verband is door de taptechnici van de grote brouwers afgesproken de koppelingen aan te passen. Niet dat er nu sprake is van één universeel systeem. Verschillende maten schroefdraad blijven in zwang. Toch hebben de koppelingen met elkaar gemeen dat plaatsing op een koolzuurfles onmogelijk is geworden.

‘En als bijkomend voordeel wordt biertappen ook hygiënischer’, vertelt Hans Donker, hoofd Ontwikkeling en Beheer van Interbrews Horeca Technische Service. Hij pakt er twee opengewerkte koppelingen bij en wijst op een kleine opening in de oude versie. ‘Bij het schoonmaken van de leidingen blijft dit altijd vies. Het is een soort gistkamer waar zich allerlei bacteriën ophopen. In de nieuwe versie is de ruimte verdwenen waardoor dit risico is uitgebannen.’

De komende jaren zullen de grote Nederlandse brouwers hun nieuwe koppelingen geleidelijk invoeren. Donker: ‘Wij hebben alle evenementenmaterialen als eerste aangepast. De andere koppelingen volgen bij reguliere vervangingen, reparaties of onderhoud.

Verlichte tapzuil
Op technisch gebied heeft Interbrew meer nieuws. De verlichte tapzuil bijvoorbeeld. Hans Donker: ‘Onderzoek wijst uit dat het beslismoment voor veel consumenten is als ze voor de tapkraan staan. We realiseerden ons bovendien dat we veel geld steken in buitenreclame, maar binnen doen we veel minder. Zo ontstond het idee van de verlichte tapzuil. De klant ziet in één oogopslag welke van onze bieren er worden getapt.’

Omdat de verlichting duurzaam moet zijn, werd gekozen voor leds. Deze lampjes hebben een zeer lange levensduur en verbruiken weinig stroom. De bevestiging van de plaatjes aan de tapkraan is stevig en ‘hufterproof’. De nieuwe tapzuil zal vanaf april stapsgewijs en volgens Donker ‘selectief’ worden ingevoerd.

Als laatste novum mag het stapelbare Dommelsch Amsterdammertje niet onvermeld blijven. Bij het stapelen van de oude Amsterdammer blijven de glazen vaak in elkaar zitten en is bij het loswrikken de kans op breuk groot. Door een randje aan te brengen aan de binnenzijde van de glazen zijn deze glazen wel te stapelen. De tapsnelheid is hoger en het ophalen makkelijker. ‘Dommelsch bewijst met de stapelbare Amsterdammer dat een innovatie ook ‘heel simpel’ kan zijn’, aldus de jury van de Horecava Innovation Award 2002, waar het glas een nominatie in de wacht sleepte.

Reageer op dit artikel