artikel

Terras in beeld

Horeca

Zeg terras en denk aan de zomer. Hip, trendgevoelig en het geeft een goed gevoel. Meer dan de helft van de Nederlandse café- en barbedrijven beschikt over een terras, vooral eetcafés en grand cafés hebben relatief vaak terrassen.

Terras in beeld

Terrastypes

Binnen de terraswereld zijn verschillende soorten terrassen te onderscheiden die elk bijzondere karaktereigenschappen hebben. De belangrijkste types op een rij:

Het tuinterras

Terras gelegen in een bosrijke, weideachtige of andere natuurrijke omgeving. De ligging is vaak fraai en voor de bezoeker is genoeg ruimte beschikbaar om comfortabel te verblijven. Uitzicht en rust zijn belangrijke aspecten. De ondernemer heeft veel vrijheid in aankleding en attributen. Dit type terras is vaak te vinden bij hotels en restaurants, waardoor het veel wordt bezocht door toeristen en zakengasten. Het kwaliteits- en uitrustingsniveau is hoger dan bij andere terrassen, waarbij meer luxe producten als high tea of uitgebreide spijzenkaarten mogelijk zijn.

Het stadsterras

Terrassen in de stadscentra. Met als belangrijkste kenmerk de beperkte ruimte, waardoor krappere zitjes moeten worden gecreëerd. Kwaliteit en comfort gaan ten koste van potentiële omzet, dus wordt om elke vierkante meter gevochten. Bij eetcafés en restaurants ligt de nadruk veelal op drank en eenvoudige gerechten. De ondernemer is minder vrij in zijn doen en laten, allerlei regelgeving en vergunningen dienen in de gaten te worden gehouden.

Het gedrag van de gast kenmerkt zich meer door het ‘zien en gezien worden’, waarbij uiterlijke verzorging belangrijk is. Op de drukkere locaties wordt van de gast verlangd dat hij na het consumeren vertrekt of een nieuwe bestelling plaatst.

Het strandterras

De hotspot van de laatste jaren. De terrassen op of aan het strand, vaak behorend bij strandtenten. De badplaatsen in Nederland ontwikkelen steeds meer een eigen identiteit. Zo is Bloemendaal dé locatie voor jongeren waar ondernemers samen muziekevenementen organiseren. Het publiek is hip en trendy, relatief jong, en besteedt veel. Tegenhangers als Zandvoort zichten zich iets meer op families en gezinnen. De terrassen worden zowel op een simpel als op een zeer luxe niveau uitgevoerd. Centraal staan natuurlijk het strandgevoel, de zee en de zon.

Reageer op dit artikel