artikel

Terras of tuin

Horeca

De grootste concurrent van Nokia is Vespa of Piaggio. De mobiele telefoon concurreert dus met de scooter. Een jongere kan zijn geld maar één keer uitgeven! Hetzelfde geldt voor het terras. Ook hier is er een geduchte concurrent: de achtertuin.

Terras of tuin

Al eerder schreven we in Misset Horeca dat het café concurreert met de Apple store. Cola concurreert met koffie, en het boek met de tv. Het is telkens weer een verrassende concurrentiestrijd.

Hetzelfde geldt voor het terras. Ook hier is er een geduchte concurrent: de achtertuin. Tv-programma’s hebben de achtertuin gepromoot als de tweede huiskamer. Tuinmeubelen lijken tegenwoordig op weerbestendige bankstellen. Lekker languit loungen met een drankje en het gezelschap dat je zelf kiest. Dat heeft het dan absoluut voor op het terras.

Ik zie nog een verrassende concurrent voor het terras: het park. Steeds meer mensen picknicken in het park. Het begon met groepjes allochtonen, maar autochtonen namen het al snel over. Nu klaagt het Vondelpark op zomerse dagen over de enorme hoeveelheden rotzooi die achterblijft. Bij die rotzooi denk ik aan de enorme omzetten die terrassen mislopen.

Begrijpelijk is het wel, de achtertuin en het park. Niemand die je daar op een zonnige dag wegstuurt, omdat je net even niets bestelt. Je bent ook je eigen bediening in je achtertuin en in het park. Geen haar op je hoofd die daarover gaat klagen.

Toch gaat er niets boven een mooi terras. Gert Boonen van De Boterlap spreekt erover in dit nummer. Ik houd ook van een mooi terras. En dan denk ik niet meteen aan een terras op een mooie locatie of een terras dat zich koestert in een aangenaam zonnetje. Dat zijn slechts randvoorwaarden.

Bij een mooi terras denk ik aan een mooi team. Een team dat kan (terug)schakelen, al naargelang de drukte. Een team met mensen met overzicht en met mensen die alleen maar hard werken. Een team met mensen met echt oog voor de gast, de juiste flirt op het juiste moment.

Dat is namelijk het geheim van het terras: de executie. Alles draait om de mensen. Een mix van ervaring en jonge overmoed, van kennis en kunde, van willen en al kunnen. Eigenlijk zoals een willekeurig sportteam dat komt bovendrijven. Met aanvallers en verdedigers, met rust in het spel en toch in het offensief. Met de aanvoerder voor het overzicht. De kroegbaas als Guus Hiddink.

Voor zo’n team verlaat ik in ieder geval mijn achtertuin en vergeet ik het park. Nogmaals, het spelletje snappen is niet moeilijk. Het gaat om de uitvoering, die laatste details. Alleen door die goed in te vullen, jagen we de gasten uit de achtertuin en het park naar waar ze horen: bij u op het terras.

Peter Garstenveld

Eerder verschenen:

Reageer op dit artikel