artikel

Terras onder zeil

Horeca

De terrassen staan weer opgesteld. Wie nog geen overkapping of zonwering aangeschaft heeft, kan z’n licht opsteken in het toeristenstadje Enkhuizen. Authentiek zeildoek uit de scheepvaart overkapt het terras van restaurant De Admiraal aan de haven. ‘De investering is het geld dubbel en dwars waard’, zegt ondernemer Antoine Koekenbier.

Terras onder zeil

Het zeildoek van de terrasoverkapping klappert zachtjes in de wind. Niet zo gek, want De Admiraal ligt pal aan het IJsselmeer. Tientallen masten steken boven de kade uit. Grote en kleine, moderne en traditionele zeilboten liggen hier afgemeerd. Uitbater Antoine Koekenbier heeft de maritieme sfeer doorgetrokken naar het terras en het interieur van z’n restaurant. Niet kitscherig, wel smaakvol.
Altijd zitten er wel mensen op het 80 m2 grote terras, dat in zijn geheel overdekt is met stevig zon- en regenwerend zeildoek. Een simpel en origineel systeem, uitgedacht door scheepsarchitect Olivier van Meer. De kracht die door de wind op de terrasoverkapping komt te staan berekende hij exact. Het mag namelijk niet zo zijn dat als de wind eronder slaat, de gevel uit z’n voegen getrokken wordt. Een stalen buizenconstructie rondom moet de kracht van de wind op het doek opvangen. Tegen de gevel zit een uit de zeilsport afkomstige horizontaal geplaatste rolfok, waaraan het doek vastzit. De staanders aan de vier uiteinden zijn voorzien van katrollen. Met een lier draait Koekenbier het doek strak. Bij windkracht zes moet het op de fok gerold worden. Dat is in een paar seconden gebeurd.
Vooral als de zon schijnt valt er prachtig naturel licht door het lichte doek. Te heet wordt ’t nooit op het terras, want pal aan de dijk waait ’t lekker door. Het zeildoek werkt ook als schuifdak. Afhankelijk van de wind of de zoninval kan het zonnescherm geheel of gedeeltelijk in- of uitgetrokken worden. Het regenwater loopt er gemakkelijk vanaf, omdat het scherm in de hoeken iets afloopt. Bovendien is het doek snel weer droog. Aan het eind van het seizoen krijgt het een fikse wasbeurt bij zeilmakerij Koster in Enkhuizen.

Exclusief
Antoine Koekenbier heeft bij de architect bedongen dat hij de exclusiviteit heeft voor het zonnescherm in een straal van 25 km rond Enkhuizen. ‘Ik zou ’t niet leuk vinden als collega’s me gaan naäpen’, vindt hij. De hele stellage kostte hem ’n paar jaar geleden circa €12.000-. Bovendien moet het zeildoek om de drie jaar vervangen worden, omdat het te lijden heeft van het uv-licht. Elke drie jaar brengt dat minimaal €3000,- met zich mee. ‘Het was goedkoper geweest om een paar parasols neer te zetten. Maar het gaat om beleving en emotie in de horeca. Als je sfeer en uitstraling belangrijk vind, bedenk je zoiets’, reageert de ondernemer enthousiast. ‘Dat geld verdien ik dubbel en dwars terug. Ik krijg ook veel opmerkingen van gasten en al helemaal van zeilers. En daar doe je het voor hè?’
Voor informatie: De Admiraal, Enkhuizen. Tel. (0228) 31 92 56. www.deadmiraal.nl

Reageer op dit artikel