artikel

Test portioneermachine

Horeca

In het kader van haar rendementsprogramma is McCain van plan een portioneermachine bij cafetariahouders onder de aandacht te brengen.

Test portioneermachine

‘Het is een apparaat uit de Verenigde Staten. Bij McDonald’s werken ze er ook mee’, vertelt Marcel Veeneman van McCain Foods Holland. In de machine kan 18 kilo diepgevroren frites opgeslagen worden. Het apparaat bevat een geijkte weegschaal en een mechanisme waarmee het gewicht van een portie in te stellen is. ‘Door frites te portioneren haal je meer rendement uit je frites’, vertelt Veeneman. McCain test momenteel de portioneermachine.

Leasen’
We willen het apparaat met het logo van McCain in een leasevorm aanbieden aan cafetariahouders. Het apparaat kost 10 tot 15 duizend gulden en dat is vaak voor een ondernemer veel geld. Leasen biedt fiscale voordelen voor ondernemers.’ Voorwaarde voor gebruik van de portioneermachine is wel dat een snackbarhouder een bepaalde omzet moet hebben aan diepvriesfrites. ‘Het is niet geschikt voor kleine cafetaria’s.’ Hoeveel rendement de machine oplevert, kan Veeneman nog niet zeggen omdat de test nog loopt.

Gesloten systeem
Ook cafetariahouder Rob Heemskerk van ’t Haasje in Oegstgeest weet niet hoeveel extra rendement het gebruik van de machine hem heeft opgeleverd. Sinds een paar maanden heeft hij het apparaat in huis. ‘Het bevalt heel goed. Voordeel is dat we nu geen frites meer weggooien. Dat deden we eerder wel als we patat overhielden. Nu is één portie 250 gram.’ Ook werkt het apparaat hygiënisch omdat de frites in een gesloten systeem zitten. ‘Voor de kwaliteit van de frites is het ook beter: je schept geen frites kapot.’ Volgens de ondernemer is er maar één nadeel. Er moet wel diepgevroren frites in het apparaat. Doe je ontdooide frites in het apparaat dat is de patat na het bakken minder knapperig.

Reageer op dit artikel