artikel

Thanksgiving: achtergronden en recepten

Horeca

Thanksgiving, een puur Amerikaans feest, is traditioneel een feest waarop men als familie samenkomt. Het heeft geen religieuze oorsprong en wordt daardoor door alle Amerikanen, ongeacht hun afkomst of religie, gevierd. Normaalgesproken is het Thanksgiving Day-weekeinde dan ook een van de drukste voor de luchtvaart in de VS. Tijdens Thanksgiving, een maaltijd met o.a. kalkoen, zoete aardappelen, maïs, cranberry’s, pompoentaart en sweet potatoes, memoreren de Amerikanen alles waar zij dankbaar voor moeten zijn. De oorsprong van het feest gaat volgens de legende terug op de viering van de eerste oogst in de Nieuwe Wereld door de Europese kolonisten. Dit werd in harmonie gevierd samen met de oorspronkelijke bewoners, de Indianen.

Thanksgiving: achtergronden en recepten

Pilgrimfathers
Onder Koning James l zochten velen in Engeland naar godsdienstvrijheid, waaronder Engelse Puriteinen (meestal boeren met weinig opleiding) die hun leven ingericht wilden zien puur op grond van de bijbel. Enkele groepen kwamen naar Holland en vestigden zich in Leiden. Maar zij voelden zich hier niet erg thuis, en wilden naar Amerika, wat toen een kolonie van Engeland was. Als ‘Pilgrimfathers’ scheepten ze zich in op o.a. de Mayflower.

In Plymouth, Massachusets ging ze in 1620 op 21 November voor anker met aan boord 102 passagiers. Het gebied waar ze zich wilden vestigen behoorde toe aan de Wampanoag stam. De chief van de stam, Massasoit (of Gele Veder) sloot op 22 maart 1621 een overeenkomst met de Mayflowervaarders, na een barre winter waarin de helft van Engelsen was overleden aan honger en kou. De Indianen hielpen de blanken. Leerden hen o.a. maïs te planten waarbij gedroogde vis gebruikt werd als mest. (Als eerste werd gerst geplant om te zorgen dat er voldoende bier zou zijn in de toekomst.)

Deze gezamenlijke inspanning leidde tot het eerste Thanksgivingsfeest in november 1621. Een evenement dat drie dagen duurde en waarbij Gele Veder en 90 van zijn mannen, plus de 51 overgebleven Engelse kolonisten samen het resultaat vierden van een jaar hard werken. Op tafel stond de oogst van het land, er werden mannen op uitgestuurd om gevogelte te schieten en de Indianen leverden vijf herten.

Data
Op 3 oktober 1789 riep President George Washington de eerste nationale Thanksgiving Day uit.Op 3 oktober 1863 stelde Lincoln de laatste donderdag van de maand november vast als Thanksgiving. In 1941 wijzigde het Congress dit en stelde de vierde donderdag van de maand november vast.In Canada valt Thanksgiving op de tweede maandag van de maand oktober.

Klik hieronder voor heerlijk gevulde recepten van de traditionele Thanksgivingkalkoen.

Kalkoen met spek en champignons

Kalkoen gevuld met bosbessen en kumquats

Kalkoen met appelen

Kalkoen gevuld met kastanjes en rijst

Pilgrimfathers
Onder Koning James l zochten velen in Engeland naar godsdienstvrijheid, waaronder Engelse Puriteinen (meestal boeren met weinig opleiding) die hun leven ingericht wilden zien puur op grond van de bijbel. Enkele groepen kwamen naar Holland en vestigden zich in Leiden. Maar zij voelden zich hier niet erg thuis, en wilden naar Amerika, wat toen een kolonie van Engeland was. Als ‘Pilgrimfathers’ scheepten ze zich in op o.a. de Mayflower.

In Plymouth, Massachusets ging ze in 1620 op 21 November voor anker met aan boord 102 passagiers. Het gebied waar ze zich wilden vestigen behoorde toe aan de Wampanoag stam. De chief van de stam, Massasoit (of Gele Veder) sloot op 22 maart 1621 een overeenkomst met de Mayflowervaarders, na een barre winter waarin de helft van Engelsen was overleden aan honger en kou. De Indianen hielpen de blanken. Leerden hen o.a. maïs te planten waarbij gedroogde vis gebruikt werd als mest. (Als eerste werd gerst geplant om te zorgen dat er voldoende bier zou zijn in de toekomst.)

Deze gezamenlijke inspanning leidde tot het eerste Thanksgivingsfeest in november 1621. Een evenement dat drie dagen duurde en waarbij Gele Veder en 90 van zijn mannen, plus de 51 overgebleven Engelse kolonisten samen het resultaat vierden van een jaar hard werken. Op tafel stond de oogst van het land, er werden mannen op uitgestuurd om gevogelte te schieten en de Indianen leverden vijf herten.

Data
Op 3 oktober 1789 riep President George Washington de eerste nationale Thanksgiving Day uit.Op 3 oktober 1863 stelde Lincoln de laatste donderdag van de maand november vast als Thanksgiving. In 1941 wijzigde het Congress dit en stelde de vierde donderdag van de maand november vast.In Canada valt Thanksgiving op de tweede maandag van de maand oktober.

Klik hieronder voor heerlijk gevulde recepten van de traditionele Thanksgivingkalkoen.

Kalkoen met spek en champignons

Kalkoen gevuld met bosbessen en kumquats

Kalkoen met appelen

Kalkoen gevuld met kastanjes en rijst

Reageer op dit artikel