artikel

Thee zetten: de spelregels

Horeca

Verse thee, de pot voldoende voorverwarmen, een juiste dosering en kritisch de trektijd van de thee in de gaten houden. Dat zijn de spelregels voor een lekkere kop thee.

Thee zetten: de spelregels

Zetadvies

1. Breng vers en koud (leiding)water aan de kook en laat dit water drie tot vijf minuten doorkoken, afhankelijk van de hardheid van het water.

2. Spoel het servies om met een beetje kokend water om het te verwarmen en de smaak van voorgaande zetsels te verwijderen.

3. Voor één kopje thee gebruikt u circa 2 gram losse thee of een theebuiltje. Voor een volle theepot (ongeveer zes tot acht koppen) dienen op z’n minst twee theelepels losse thee of twee theebuiltjes in de pot te worden gedaan.

4. De trektijd voor een theebuiltje is circa 2 tot 3 minuten. Laat losse thee ongeveer vier minuten trekken. Voor een sterkere of lichtere thee kunt u de tijd en/of de hoeveelheid thee aanpassen. Sommige thee zoals Darjeelingthee heeft meer tijd nodig. Laat deze gerust zeven minuten staan.

5. Roer voor het uitschenken de thee even door. Hierdoor wordt het thee-extract, dat naar de bodem is gezakt, gelijkmatig over de inhoud van de pot verdeeld.

Reageer op dit artikel