artikel

Themawereld Markt: van food pairing tot Bollywood

Horeca

Voor de vijfde keer op rij kunnen vakbezoekers zich naar hartenlust laten inspireren op MARKT. Op het sfeervolle marktplein treffen bezoekers een vijftigtal leveranciers aan van bijzondere, verse, ambachtelijke, traditionele en innovatieve delicatessen uit binnen- en buitenland.

Themawereld Markt: van food pairing tot Bollywood

Op het centrale plein wordt de hele dag druk gekookt en gedemonstreerd in de live-keuken. Met MARKT krijgen ook de kleinere leveranciers een kans om hun assortiment bij de bezoeker onder de aandacht te brengen. Vanwege het vijfjarig jubileum van MARKT op de Horecava wordt er groot uitgepakt: proeverijen, boekpresentaties, culinaire workshops en een kookwedstrijd zorgen voor een complete invulling van een bezoek aan MARKT. Uiteraard komen er ook een aantal bekende chef-koks het team van De Kweker versterken in de live-keuken op het centrale plein. MARKT is na vier succesvolle edities uit haar voegen gegroeid en verhuist daarom naar hal 4 in het Europacomplex.

Centraal kookeiland

Op het centrale kookeiland wordt door de dag heen aan vier zijden gekookt door zowel leveranciers als chefs die op uitnodiging van de Kweker verrassende gerechten maken.

Boeksigneersessies door sterrenchefs

Tijdens boeksigneersessies ontmoeten bezoekers sterrenchefs zoals Robert Kranenborg, Niven Kunz en Erik van der Loo. Jonah Freud van ‘de Kookboekhandel’ en Will Jansen/Bouillon (culinair/cultureel kwartaal magazine) zetten een interessante boekenwinkel neer en nodigen de verschillende chefs uit voor een combinatie van interview en signeersessie.

Goed en slim inkopen

Presentatie/discussie o.l.v. Bianca Roemaat van Misset Horeca over het onderwerp hoe om te gaan met de economische crisis. De vraag is hoe sterrenrestaurants toch hun kwaliteit (sterrenkwaliteit) kunnen behouden door goed/slim in te kopen in combinatie met het aanbieden van € 30-35,- menu’s.

GEETA’S brengt de Indiase keuken naar Nederland

Geeta Samtani is een 78 jarige vrouw met vele passies waaronder die voor producten uit de Indiase keuken. Energievol schitterde Geeta jarenlang op het witte doek als Bollywood-ster en met diezelfde energie, maar deze keer op MARKT, straalt ze met haar eigen gemaakte Indiase producten. Een Ayurvedische levensstijl en haar passie voor food resulteerden in een innovatieve productrange bestaande uit chutneys, regionale sauzen, marinades en spice & stir sauzen. Op MARKT is Geeta de hele dag aanwezig en geeft zij productpresentaties. Daarnaast gaat Geeta op dinsdag live koken op het kookplein.

Broodvlechten met Carl Siegert

Tijdens de workshop broodvlechten op MARKT worden de mouwen opgestroopt en gaan beide handen het bloem in. Van bloem tot brood is het motto. Het zelfgemaakte brood wordt ter plaatse gebakken en kan aan het eind van de dag worden opgehaald. Naast deze workshop, die overigens de hele dag door te volgen is, onthult Carl Siegert op MARKT zijn nieuwste vondst: ‘broodstaart’.

Food pairing

Het culinaire geheugen wordt tijdens food pairing op de proef gesteld. De ‘cheesemasters’ van Reypenaer zoeken op MARKT naar de essentie van smaak. Door het ontleden van smaken tijdens het proefproces worden productcombinaties opeens heel vanzelfsprekend. Het is bijvoorbeeld bekend dat wijn goed samengaat met kaas, maar wat te denken van saké?

Gouden Garde Publieksprijs winnaar op MARKT

Catharina de’ Medici (koningin van Frankrijk) werd geboren in Florence (Italië) omstreeks 1500 en genoot als één van de eerste van ‘eetbaar’ ijs. Bernardo Buontalenti, een inwoner van Florence, leverde destijds ijs aan de koningin van Frankrijk. Een Italiaanse vondst dus, er bestaan vandaag de dag wel 100 varianten ijs. Dat ijs maken een kunst is weten we al een tijdje. Kees Raat heeft dit jaar de Gouden Garde Publieksprijs gekregen voor zijn boek ‘IJSTIJD’. IJSTIJD gaat terug naar de oorsprong van het ijs en de geschiedenis van de Italiaanse ijspioniers in Nederland. Ijsmaker Kees Raat gaat in zijn boek op zoek naar het geheim van het allerlekkerste ijsje. Donderdag 12 januari houdt Kees Raat een boekpresentatie op MARKT op de Horecava en kan men een gesigneerd exemplaar van dit boek kopen.

Innovatieve techniek en presentatie

Op MARKT zal André van Dongen een inspirerende workshop geven met de innovatieve producten van Holandia/Débic. De workshop staat in het teken van het dessert; de laatste indruk die u achterlaat bij uw gasten. André vertaalt op een sprekende manier zijn filosofie achter innovatieve, kostenbesparende en verrassende bereidingen/technieken. Alle vier de dagen staat Andre van Dongen op Markt op de Horecava.

Wil de echte wijnkenner nu opstaan?

De Kweker organiseert op MARKT tijdens de Horecava een nog nooit eerder vertoonde wijn(doof)proeverij. Deze proeverij houdt nu al de gemoederen in het wijnwereld flink bezig. Grote namen melde zich aan en af. Met gepaste trots houdt De Kweker de namen van de deelnemende wijnexperts nog even stil. Het concept is simpel: Drie wijnexperts krijgen verschillende wijnen te proeven. Normaal gesproken delen de proevers hun meningen met elkaar, maar deze keer niet. Wanneer één wijnexpert proeft hebben de andere twee muziek op de oren. Op deze manier krijgt men het oordeel van eerste hand te horen en is hij nog niet beïnvloed. Het concept is geïnspireerd op dat van ‘Zo vader zo zoon’ van de NCRV uit 1970. Nooit eerder hebben wijnexperts (wereldwijd) dit aangedurfd!

Amuse me or loose me!

Het kijkcijferkanon van Rtl 4 inspireert elke avond miljoenen mensen met zijn vakmanschap en culinaire grillen. Robert Kranenborg is streng maar rechtvaardig als het om het bereiden van eten gaat. Deze meervoudige sterrenkok presenteert woensdag 11 januari 2012 op MARKT zijn boek: ‘De keuken van Kranenbrog’. Kennis delen is een belangrijke ‘topic’ voor de chef-kok: ‘Mijn culinaire vitae is geen voedingsbodem geweest voor populisme, maar een bemiddelaar om de balans in een veelheid van smaken te brengen. Ik deel wat ik vergaard heb aan kennis en ervaring. Op MARKT kan men Robert Kranenborg ontmoeten en een gesigneerd exemplaar kopen van zijn laatste literaire meesterwerk.

Oosters genieten van kaas

Het culinaire geheugen wordt tijdens deze speciale ontmoeting op de proef gesteld. De ‘cheesemasters’ van Reypenaer zoeken op MARKT naar de essentie van smaak. Door het ontleden van smaken tijdens het proefproces worden productcombinaties opeens heel vanzelfsprekend. Het is bijvoorbeeld bekend dat wijn goed samengaat met kaas, maar wat dacht u van Sake? Smaken die in kaas voorkomen komen ook in tal van andere producten terug. Het vinden van de juiste combinatie is de kunst. Verreik dit jaar ook uw culinaire geheugen op MARKT.

Reageer op dit artikel