artikel

Thuisfrituren

Horeca

En zo zit ik in een zaaltje vol met cafetariahouders. Het gaat over thuisfrituren en iedereen spitst de oren. Koninklijke Horeca Nederland moet daar maar eens onderzoek naar doen. Ja, dat is een idee. Waar blijft dat onderzoek?

Thuisfrituren

De rest kan ik uittekenen. Dat onderzoek komt er. De resultaten zijn onthutsend. Aan thuisfrituren mankeert zowat alles. Het vet is niet vloeibaar. De temperatuur is te laag. Het vet is eeuwenoud. Brandgevaar loert. Het onderzoek gaat de pers halen. Verontwaardiging! De cafetariahouders werpen zich op als redders. Bij hen is het vet vloeibaar, wordt het tijdig ververst, is de temperatuur prima en het brandgevaar minimaal. Wat een mooi scenario. ‘Overheid, leg het thuisfrituren aan banden en stuur de gast naar ons, de verantwoordelijke club’. Zonder zelf veel te doen, er beter uitkomen. Dat zit achter het spitsen van de oren.

Zonder zelf veel te doen, er beter uitkomen. Het is ook een beetje een dominee Gremdaad-zinnetje. Het klinkt logisch, maar heeft toch een dubbele bodem. Vergeet het dus maar. Het leven is zo gemakkelijk niet. Ook de cafetariahouders moeten hun verantwoordelijkheden nemen. Ze moeten om naar gemakt, service, gezondheid en variatie. Eigenlijk het beeld dat Jos van Alphen, de nieuwe voorzitter van de sector Fastservice, in Snackkoerier schetst. Een simpel onderzoek naar thuisfrituren is niet meer dan het optrekken van een rookgordijn. Rook heeft de nare gewoonte weer op te lossen. Daarna moet je meteen weer met de billen bloot.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Snackkoerier

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Andere columns van Peter Garstenveld:

Reageer op dit artikel