artikel

Tijs Blom naarstig op zoek naar financier

Horeca

Tijs Blom Zaken (TBZ) in Eemnes probeert met man en macht vóór maandag 11 november de financiering rond te krijgen van Kasteel Almere, het luxe hotelcomplex dat vlakbij Almere verrijst. Lukt de financiering niet voor die datum, dan is het einde verhaal voor Tijs Blom en veilt de Rabobank het complex.

Tijs Blom naarstig op zoek naar financier

De Rabobank maakte vorige week de veilingplannen bekend. Een beetje voorbarig, vindt general manager Eric Constant van Kasteel Almere, omdat het er volgens hem naar uitziet dat de financiering (voor de afbouw) van het complex binnenkort rond is. De bouw van het hotel ligt al sinds de bouwvakvakantie stil. De werkzaamheden werden tot op heden gefinancierd door overbruggingskredieten van de Rabobank. De projectontwikkelaar biedt nu onvoldoende garanties voor de verdere financiering van het project en zou niet aan z’n financiële verplichtingen kunnen voldoen. Reden voor de bank om op 11 november het complex te veilen.

De Rabobank voerde al in februari de druk op de hotelbouwer op, door aan te sturen op een snelle samenwerking met een hotelketen om meer financiële zekerheid te krijgen. Maar het is niet gelukt een keten te bewegen het vastgoed van het hotel over te nemen. Volgens Constant zijn ketens alleen maar geïnteresseerd in managementcontracten.

Affaire
Het verzoek in februari van de bank kan niet los worden gezien van de geruchtmakende Eemnes-affaire. De Rabobank in Eemnes (Utrecht) bleek een flink aantal leningen te hebben verstrekt die niet of onvoldoende waren gedekt. Met de bouw van het kasteel in Almere, een exacte kopie van het Belgische Château Jemeppe, is een bedrag gemoeid van 90 miljoen euro.Volgens general manager Constant heeft het vinden van een financier vertraging opgelopen omdat de markt tegenzit. Mocht de financiering alsnog rondkomen, dan is een fikse achterstand in de bouw toch een feit. Het hotel zal als alles meezit niet medio 2003, maar medio 2004 opengaan.

Woordvoerder Roel van Veggel van de Rabobank zegt dat de voorbereidingen voor de executieverkoop in gang zijn gezet omdat TBZ al diverse malen liet weten met de financiering rond te zijn, maar dat het telkens ging om partners die door de bank niet solide genoeg werden geacht. Niettemin is Tijs Blom tot één minuut voor zessen op 11 november in de gelegenheid met een oplossing te komen. Lukt het niet, dan vindt om zes uur de veiling plaats in het Park Plaza Hotel aan het Rokin in Amsterdam. Dan zal duidelijk worden of het kasteel in aanbouw wordt afgebouwd en door wie.

Reageer op dit artikel