artikel

Tips voor omgang met honden

Horeca

Honden veroorzaken regelmatig overlast in restaurants. Het baasje is zich vaak van geen kwaad bewust. Hoe pak je honden én hondenbezitters zo efficiënt mogelijk aan?
Negen omgaanstips…

Tips voor omgang met honden

  • Maak een bedrijfsprotocol waarin staat welk hondengedrag wel en niet wordt getolereerd. Uw personeel moet namelijk weten waar de grenzen liggen. Op die manier weten de medewerkers zich gesteund en kunnen ze bij overlast kordater optreden.
  • Als een hond overlast veroorzaakt, is het belangrijk om adequaat te reageren. Toon begrip, maar blijf bij het standpunt. Ook als de gast gaat blazen.
  • In het algemeen is het raadzaam medewerkers een training ‘omgaan met agressie’ te laten volgen. Adequaat reageren op overspannen situaties is heel goed te leren.
  • Het is verstandig om hondenbezitters al bij binnenkomst aan te spreken. Wees gastvrij, maar leg ook uit wat de regels zijn. Komen er veel honden over de vloer, dan kan dat ook via een folder of kaartje. Gasten die niet van honden houden, weten dan ook waar ze aan toe zijn.
  • Geef gasten met een hond een rustige plaats achteraf. Dat is fijner voor de gasten én voor de hond. Honden houden niet van voorbijschuivende voeten of mensen die op hun staart gaan staan. Leg uit waarom u die plaats aanbiedt. Overigens horen hondenbezitters zelf zo verstandig te zijn.
  • Een hond hoort aangelijnd te zijn en moet vastgelegd worden aan tafel of stoel. Uiteraard blijft de hond te allen tijde op de grond. De veiligste plaats is naast/onder de stoel. Het is duidelijk dat de hond niet op stoelen gaat zitten, van tafel eet, of borden aflikt.
  • Een hond die meegenomen wordt naar het restaurant, moet gehoorzamen. In vaktermen: hij moet onder appèl staan.
  • Ook voor honden gelden etiquetteregels. Het baasje hoort ervoor te zorgen dat de hond schoon en droog is, geborsteld is en geen modderpoten heeft. Verder moet de hond uitgelaten zijn en moet het hebben gegeten en gedronken. Dat voorkomt dat het dier onrustig wordt en gaat scharrelen.
  • Zorg voor hondenkoekjes en een bakje water, daarmee verdient u een dikke plus bij het baasje.
Reageer op dit artikel