artikel

Tools

Horeca

Geef ons tools. Tools om met het rookbeleid om te gaan. Want het verbod is allang geen issue meer. Dat accepteren we. Maar het gaat er nu om dat het rookverbod wordt gehandhaafd en dat er strafstelling voor de roker komt.

Tools

Dat laat Esther Herber-Zey van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten in reactie op de speciale ledenvergadering van KHN op dinsdag 9 december. De voorvrouw van de KHN-discotheken stelt dat de minister minder dogmatisch zou moeten zijn. ‘Dan is er een uitweg voor dit probleem’.

Duidelijk is dat KHN er alles aan gelegen is om de minister om andere gedachten te brengen. Niet op gedachten om het rookverbod af te schaffen, want die strijd is over, blijkt uit de woorden van Herber-Zey.

Nee het gaat om ‘de tools’, zoals dat wordt genoemd. Gereedschap om kroegen die in de problemen komen sinds de invoering van het rookverbod op enige wijze te kunnen helpen. Compensatie ligt al lange tijd op het puntje van de tong, maar of Klink daarvoor te porren is, blijft de vraag. Want wat moet je compenseren en hoe ga je compenseren?

Omscholing

Meer moet worden gedacht aan educatie door middel van bijvoorbeeld omscholingscursussen voor ondernemers van ‘de kleine kroeg’. Maar omscholen tot wat? Omscholen naar een andere baan binnen de horeca? Omscholen tot een baan buiten de branche? En werkt dat?

Het blijven lastige vragen waar zowel KHN als minister Klink mee zitten. Duidelijk is dat de minister aan zet is. Op 16 december presenteert hij een brief aan de Tweede Kamer waarin hij ingaat op de problematiek rondom het rookverbod in cafés. Dan wordt ook duidelijk of de branche tools krijgt om met dit brancheprobleem om te gaan.

Voor Herber-Zey is het duidelijk. ‘Wanneer een ondernemer, die fors heeft geïnvesteerd in een rookruimte, aan mij vraag wat nu te doen door de terugloop van de omzet. Dan weet ik echt niet meer wat te antwoorden’.

De bal ligt dus bij Klink. Het is afwachten of die voor KHN de juiste kant op rolt.

Reageer op dit artikel