artikel

Toppatissiers strijden tijdens Horecava om plaats op Coupe du Monde

Horeca

Jeroen Goossens, Rudolph van Veen en Marco Kruit zijn de drie patissiers die namens het Nederlands Patisserie Team (NPT) de eer van Nederland gaan verdedigen bij de Coupe du Monde in Lyon. Zij zijn als beste uit de kwalificatiewedstrijden gekomen, die op 10 januari werden gehouden tijdens de Horecava in Amsterdam. De verrichtingen van de patissiers bleken een grote publiekstrekker op de beurs.

Toppatissiers strijden tijdens Horecava om plaats op Coupe du Monde

Drie rijen dik staat het publiek te dringen rond de krappe werkplaatsen van de zeven deelnemers aan de kwalificatiewedstrijden voor de Coupe du Monde. De tribunes die voor de werkruimtes zijn gebouwd, zijn doorlopend goedbezet. De bezoekers van de Horecava kijken zeer geïnteresseerd naar de verrichtingen van de patissiers, die geconcentreerd en met zweetpareltjes op het voorhoofd werken aan hun showstuk.Er staat veel op het spel voor de deelnemers. Van de zeven mogen de beste drie door naar de Coupe du Monde in Lyon, dé belangrijkste wedstrijd op patisseriegebied in de wereld. Alleen Jeroen Goossens, die zich als enige bij de kwalificatie bezighoudt met ijscarving en het maken van een ijstaart, is al van een plaats verzekerd.

De NPT-leden Ivo Wolters en Rudolph van Veen strijden in de rubriek suikershowwerk en chocoladetaart om de eer. De showstukken van chocolade en dessert op bord worden gemaakt door de patissiers Jan Schuil, Arthur Tuytel, Jan Willem Jansen en Marco Kruit. Het thema voor de wedstrijd is ‘sport’. De deelnemers hebben de dag ervoor hun werkruimte al helemaal ingericht en alle benodigde materialen er in de juiste volgorde neergelegd. Vandaag zijn ze vanaf zeven uur in de weer om alle opdrachten voor vier uur ’s middags te hebben afgerond. Maar zij zijn er natuurlijk al veel langer mee bezig, weet NPT-voorzitter Maarten van de Coer. ‘Er zit 500 tot 1000 uur training in deze showstukken en producten. Wat deze jongens doen is écht topsport.’

Creativiteit
Ellen Laarman, partner van Jan Willem Jansen, kan dat bevestigen. ‘Hij is zo druk en met zoveel dingen bezig, dat ik wel eens denk: die klapt er een keer bij neer’, zegt ze, terwijl ze met een fototoestel in de aanslag de verrichtingen van Jansen op de voet volgt. ‘Ik vind het geweldig allemaal. Jan Willem is ook zo creatief en die creativiteit kan hij in dit werk helemaal kwijt. En hij komt helemaal niet uit de patisseriewereld. Twee jaar geleden was hij nog broodbakker.’Alsof hij nooit anders heeft gedaan, werkt Jansen aan het showstuk dat zeilen als thema heeft. Langzaam maar zeker verrijst een zeilboot in een lauwerkrans. Zijn buurman probeert met de grootst mogelijke aandacht een vrouwenfiguur in chocolade in balans te zetten. Er klinkt een klein applausje als dat uiteindelijk lukt.

Maar niet alles lukt. De deelnemers hebben veel last van de warmte. ‘Toen we vanochtend begonnen was het lekker koel’, vertelt Arthur Tuytel. ‘Maar naarmate er meer mensen komen, begint het warmer te worden.’ Hij heeft daarom zijn vrouwenfiguur in de mal maar buiten neergelegd om het te laten uitharden. Jammer genoeg breekt er bij het overeind zetten van het figuur een stukje van het lint af dat de vrouwenfiguur in haar hand houdt.Ook Jan Schuil heeft door de hitte veel tegenslag te verduren. De jury heeft de deelnemers tien minuten respijt gegeven vanwege de slechte omstandigheden. Schuil benut die minuten ten volle om een chocolade golfbal op zijn werkstuk te monteren. Er klinkt een meelevend ‘aaaah’ uit het publiek als de bal op het laatste moment toch nog afbreekt. Schuil zelf is er na afloop heel reëel over en wil van geen excuses weten. ‘Het is de eerste keer dat ik meedoe en als ik om me heen kijk, is het allemaal net een tikje mooier. Ik heb teveel risico’s genomen, omdat ik er te weinig ervaring mee heb. Maar: volgende keer beter’, is zijn sportieve reactie.

Uitslag
Na negen uur keihard werken, is het dan eindelijk gebeurd. De showstukken staan, de juryleden lopen langs de producten om ze te keuren en het wachten is op de uitslag. Speaker Ton Fagel vraagt de deelnemers naar hun ervaringen, de patissiers proberen de werkbanken zoveel mogelijk leeg te ruimen en op de tribune wordt het steeds drukker. Oud-atlete Nellie Cooman staat klaar met drie oranjegekleurde buizen voor de winnaars.Wanneer juryvoorzitter Peter de Wit de uitslag bekendmaakt, stijgt de spanning. Dat Jeroen Goossens wordt afgevaardigd, is uiteraard geen verrassing. Zijn ijscarving, gebaseerd op de schermsport, krijgt zeer positieve kritieken van de juryleden. De strijd tussen de suikerwerkstukken van Ivo Wolters en Rudolph van Veen is spannend. Beide zijn van zeer hoog niveau, maar de jury is nog net iets meer onder de indruk van het werk van Van Veen, vooral vanwege de fragiliteit van het showstuk en de uitwerking van het thema ‘Golf’.

Ook voor de chocoladeshowstukken heeft de jury veel lovende woorden over, met hier en daar een kanttekening. De abstracte uitbeelding van de schaaksport in het werk van Marco Kruit blijkt het meest aan te spreken. Hij juicht als hij zijn naam hoort uit de mond van Nellie Cooman. Kruit, werkzaam bij RAI Catering, is dolblij met de zegen. Maandenlang heeft hij de wedstrijd voorbereid. ‘Naar Lyon, dat is mijn droom’, zegt hij na afloop stralend. Hij ziet de wereldkampioenschappen helemaal zitten. ‘Ik ga er naartoe samen met twee toppers. En die Coupe hadden ze eigenlijk vorig jaar al moeten winnen, dus volgend jaar gaat het zeker gebeuren’, aldus de dolblije nieuwe afgevaardigde.

Reageer op dit artikel