artikel

Toppers van Torres

Horeca

Hij is de bekendste en meest gelauwerde wijnproducent van Spanje en leidt een bedrijf dat over zo’n 1800 hectare wijngaarden beschikt, naar 120 landen exporteert en vorig jaar alleen al in Nederland een miljoen liter wijn verkocht: Miguel Torres. Kenmerkend voor deze tengere, in 1941 geboren Catalaan is innovatie. Bij het huis Torres vinden voortdurend vernieuwingen plaats, in de wijngaarden, in de kelders en ook wat betreft de wijnen. Zo lanceerde de in Vilafranca del Penedès gevestigde familiefirma niet lang geleden een tweetal indrukwekkende wijnen, die hier te lande alleen door restaurants kunnen worden verkocht.

Toppers van Torres

Beide creaties dragen het merk Nerola en de herkomstbenaming Catalunya. De witte variant, jaargang 2001, werd gecomponeerd uit de Catalaanse variëteit xarel.lo (60 procent) met een restant garnacha. Waarbij de xarel.lo niet het lichte, frisse type was die veel voor Cava wordt gebruikt, maar een kwaliteit afkomstig van oude, laag renderende druivenstokken. De wijn werd deels vergist in eiken vaten, en onderging daarin ook een half jaar durende lagering. Het resultaat is een loepzuivere, redelijk gevulde, zacht frisse wijn met elementen van sappig citrusfruit, toast, karamel en een vleugje specerijen, waaronder anijs (€6,75).

Nog indrukwekkender is de rode versie. Deze Nerola, van 2000, biedt een donkere kleur en een vlezige, vrij energieke smaak en een verleidelijk fruitaroma (rode plus zwarte vruchten) dat fraai gecompleteerd wordt door tonen van toast (€8,60). Ook de klassiekers van Torres blijven aandacht waard, als de uit cabernet sauvignon en tempranillo gecomponeerde Gran Coronas, waarvan de 1999 flink in het fruit zit, terwijl daarnaast kruidig hout en toast duidelijk aanwezig zijn (€7,95).

Reageer op dit artikel