artikel

Trend: Champagne bij de maaltijd

Horeca

Champagne is in onze cultuur de drank van het aperitief, maar Misset Restaurant serveert zes bruts als begeleiders bij twee gerechten. “We gaan meer en meer champagne drinken, ook bij de maaltijd, zo voorspellen de proevers. “In België doen ze dat allang, maar hier vinden mensen het al gauw poenig.”
Meer over de champagnetrend…

Trend: Champagne bij de maaltijd

champagneHet gezelschap (Constant Fonk, Sjanie de Geus (chef-kok/eigenaar, restaurant/hotel De Watergeus), Harry Janmaat (gastheer/eigenaar brasserie Joia), Harald van Rees (eigenaar restaurant Blinckers) en Bernard Tesink (gastheer/eigenaar restaurant De Burgemeester) filosofeert over de opkomst van mousserende wijnen als aperitief. ‘Champagne kost al gauw 10 euro een glas en veel gasten gaan dan ook gemakkelijker voor een goedkopere mousserende wijn, zoals Prosecco, die voor gemiddeld zes euro per glas wordt aangeboden.’ Bernard Tesink bevestigt dat de Prosecco ook bij hem “enorm” gaat en filosofeert met de andere proevers over het effect daarvan op champagne. We gaan meer en meer champagne drinken, ook bij de maaltijd, zo voorspellen de proevers. “In België doen ze dat allang, maar hier vinden mensen het al gauw poenig.”

Champagne vraagt wel om andere keuzes dan wijnen. Bernard Tesink: Je kiest ze op de stijl van een huis, niet op jaargang. Dat is het grote verschil met wijnen.” Hij erkent ook het grote verschil tussen de vintage champagne en de brut.

Moraal van het proefverhaal:
Champagne kan de maaltijd op inspirerende en feestelijke wijze begeleiden, maar lang niet iedere mooie aperitiefchampagne is daarvoor geschikt. De verschillen tussen champagnes zijn veel groter dan vaak wordt gedacht en de keuze van de juiste maaltijdchampagne vraagt deskundig samenspel van chef-kok en sommelier. Champagne zal volgens de proevers steeds vaker aan tafel geschonken gaan worden.

Reageer op dit artikel