artikel

Trots

Horeca

Esther Herber, voorzitter Discotheek & Zaalbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), geeft in onze rookblog haar mening over het huidige rookbeleid. En vooral, wat er aan schort.

Trots

‘Iedereen is verrast over de enorme impact die het rookverbod met zich mee heeft gebracht. Overlast en puinhoop op straat en de enorme omzetverliezen die sommige bedrijven hebben opgelopen. De zeer slappe wijze van handhaven hebben ertoe geleid dat het huidige rookverbod in de horeca een puinhoop is geworden.

Als brancheorganisatie hebben we jaren met Hoogervorst en daarna Klink aan tafel gezeten om constructief te komen tot een rechtvaardig rookverbod. Eerst kregen we van minister Hoogervorst te horen dat de café- en barbedrijven een uitzondering van het rookverbod kregen tot 2011. Na het aantreden van minister Klink is dat, zonder enige vorm van overleg, door hem van tafel geveegd.

In 2004 heeft Koninklijke Horeca Nederland al gezegd dat vooral de café- barbedrijven en de discotheken heel veel problemen zouden krijgen met het rookverbod. Waarom heeft de minister niet geluisterd? Hij laat de leden van onze sector keer op keer in de steek.

Continue zetten we druk op hem en de Voedsel en Waren Autoriteit, want door zijn gebrekkige handhaving zijn we nu in een situatie beland, die de ondernemers van vooral onze sector tegenover elkaar heeft gezet.

U mag gerust aannemen dat ik het verschrikkelijk vindt dat ondernemers die elkaar juist altijd hebben geholpen nu door deze Maatregel van Klink, tegenover elkaar zijn komen te staan.

Winterreces

Steeds hebben we hem gevraagd om een uitzondering voor de kleine café- en barbedrijven. Helaas heeft deze minister dat van tafel geveegd.

We zijn afgelopen juni met deze minister begonnen om namens de sector te dreigen met een kort geding, daarmee hebben we voorkomen dat er voor de feesttenten een uitzondering voor het rookverbod is gemaakt. Daar begon de oneerlijke concurrentie. Minister Klink heeft aangegeven voor het winterreces, dat op 19 december start, de Tweede Kamer te informeren over de stand van zaken van het rookverbod.

Nog wat over de handhaving. Het is toch te gek voor woorden dat de ondernemer als rookpolitie moet gaan optreden en als enige de boete zou krijgen. Wij blijven ons inzetten om ook de roker te bekeuren en niet alleen de ondernemer. En als er dan boetes worden uitgedeeld, wat dan? De leden van KHN kunnen rekenen op ondersteuning. U leest daar alles over op onze speciale website of bel met de rooktelefoon.

Ik wil afsluiten in de hoop dat we onze trots op de horeca vasthouden. De horeca maakt gezelligheid en gastvrijheid mogelijk voor alle gasten, en dat is iets waar we trots op mogen zijn ! Wij zullen ons blijven inzetten !

Esther Herber

Voorzitter Discotheek & Zaalbedrijven

Koninklijke Horeca Nederland

Reageer op dit artikel