artikel

Uitsmijter loopt altijd goed

Horeca

Wie een stevige, snelle en voedzame hap wil, bestelt in het café een uitsmijter. Nog steeds doet deze klassieker het goed op de cafékaart. Bovendien heeft elke cafékeuken altijd wel een ei in huis.Het lijkt zo makkelijk, even een uitsmijter bakken, maar er kan van alles mis gaan. Misset Café vroeg Sjaak Ouwejan, coördinator food & beverage van de Hoge Hotelschool Den Haag, hoe je een aangebrand eitje of een ongare dooier kunt voorkomen.

Uitsmijter loopt altijd goed

Of het nu in een wegrestaurant is of in een café in de stad of zelfs midden in een natuurgebied: de uitsmijter is een vast item op de kaart. Het is zelfs een klassieker, zo blijkt uit een standaardwerk als het Handboek Gastronomie. Volgens de auteurs bestaat een uitsmijter uit: sneetjes met boter besmeerd brood, belegd met plakjes vleeswaar of kaas naar keuze. Daarop in boter gebakken spiegeleieren, gegarneerd met een blaadje kropsla en schijfjes tomaat en augurk. Inmiddels zijn er verschillende variaties op de markt met zelfs eigen benamingen, al dan niet verzonnen door de cafékok.

Het lijkt zo makkelijk, even een uitsmijter bakken, maar er kan van alles mis gaan. Misset Café vroeg Sjaak Ouwejan, coördinator food & beverage van de Hoge Hotelschool Den Haag, hoe je een aangebrand eitje of een ongare dooier kunt voorkomen.

Hier komt zijn uitsmijterrecept.
Gebruik een tefalpan, met een anti-aanbaklaag. Doe er niet te veel boter of margarine in. Verhit de pan, smelt de boter en laat deze lichtbruin worden. Als je er zeker van wilt zijn dat de dooier mooi heel blijft, kun je de eieren voor het bakken in bijvoorbeeld een kopje even lostikken. Doe ze daarna voorzichtig in de pan. Draai het vuur lager zodat het eiwit kan stollen zonder dat het verbrand en niet gaar is. Zet na ongeveer één minuut het vuur weer hoger. Laat de eieren ongeveer 20 seconden doorbakken. Haal ze uit de pan. De onderkant is nu lichtbruin, het eiwit gestold en de dooier goed verhit.

Reageer op dit artikel