artikel

Van de ene op de andere dag cafetariahouder

Horeca

De zaak bekijken, een dag om na te denken en dan het contract tekenen. Zo snel werd de voormalige cafetariamedewerker Jessica van Koot (23) cafetariahouder in Silvolde. Sinds begin december vorig jaar is zij de nieuwe uitbater van cafetaria Polleke, dat direct naast het gelijknamige café ligt.

Van de ene op de andere dag cafetariahouder

De stap ging snel maar was niet geheel onlogisch. ‘Ik werk al vanaf mijn zestiende in de horeca’, vertelt Van Koot. ‘Ik ben begonnen in een bowlingcentrum annex restaurant. Daarna heb ik gewerkt in een snackbar. Dat werk spreekt me nog steeds erg aan. Een eigen zaak is altijd al een wens van me geweest.

Door toeval is ze eigen baas geworden. ‘Ik keek in een regionale krant en las in een advertentie dat er een cafetaria te huur was in Silvolde. Ik waagde er spontaan een telefoontje aan en kon de zaak komen bekijken. Toen wist ik nog absoluut niet dat het zover zou komen. Ik kreeg een dag om erover na te denken en daarna moest ik uitsluitsel geven. Ik heb nagedacht en “ja” gezegd. En dan ben je dus ineens cafetariahouder.’

Het voordeel voor Van Koot is dat Polleke, dat direct naast café Polleke gevestigd is, al een draaiende snackbar was. Over de inrichting en dergelijke hoefde ze zich derhalve geen zorgen te maken. ‘Maar er komt wel ontzettend veel bij kijken. Daar ben ik intussen wel achter. Het papierwerk, de inkoop, de cursus die je moet volgen, er komt een hele hoop op je af. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn leveranciers. Zij hebben hier altijd geleverd en weten wat ik nodig heb. Ik hoef maar te knikken en ze geven me raad. Daarnaast heb ik een goede boekhouder. Ook dat scheelt een slok op een borrel.’

Eigen gezicht
Doordat Polleke een reeds draaiende zaak is, is het nog moeilijk een eigen gezicht aan de zaak te geven. ‘We hebben veel vaste klanten’, vertelt Van Koot. ‘Ik heb geprobeerd over te schakelen op andere frites, maar ik merkte al snel dat de trouwe klanten toch liever de oude hadden. Dus heb ik die maar weer genomen. Toch ga ik wel langzaam maar zeker de zaak steeds meer een eigen gezicht geven. Zo komen er binnenkort nieuwe foto’s op de diabak en een grote puntzak. De sigarettenautomaat heb ik eruit gedaan. Dat kunnen we gemakkelijk zelf verkopen. De overige plannen zijn voor een later tijdstip, ik moet de zaak eerst maar eens goed opstarten.’

Van Koot verkoopt ook maaltijden en dat is nieuw in Polleke. ‘Dat is nog niet eerder verkocht, dus dat moet nog bekend worden. De maaltijden maak ik zelf. Ik doe ze in bakjes en vries ze in. Zo kan ik dagelijks diverse maaltijden zoals boerenkool en erwtensoep leveren, warm of koud.’Hoewel Van Koot twee personeelsleden heeft, maakt ze lange dagen. De cafetaria is dagelijks tot middernacht open. Ín het weekend loopt dat nog gauw een uur uit, omdat er dan jeugddisco is in het jeugdcentrum. ‘De jongeren komen dan nog graag even snacken. Dat is een belangrijke doelgroep voor onze zaak. Met de middelbare school hier in de buurt, komen er ook in de schoolpauzes veel jongeren.’

Reageer op dit artikel