artikel

Van Friese bodem

Horeca

Wie het over een skûtsje of een pompeblêd heeft, weet dat het over Friesland gaat. Naast deze fenomenen heeft de noordelijke provincie ook veel producten van eigen bodem. Deze ingrediënten gebruikten de koks van Oostergoo in Grou om drie lunchgerechten met een Fries tintje te creëren.

Van Friese bodem

Aan een haventje dat uitmondt in het Pikmeer ligt hotel-restaurant Oostergoo in Grou. In het hoogseizoen meren hier dagelijks vele toeristen aan. ‘Onze gasten mogen gratis aanleggen op voorwaarde dat ze bij ons een hapje eten’, vertelt Sjoerd Flameling, chef-kok aan Oostergoo.Een keuken die onder de waterspiegel ligt is het werkterrein van de kok en zijn collega’s. Flameling omschrijft de kookwijze van zijn keukenteam als ‘een Franse keuken met een Nederlandse inslag’. Speciaal voor toeristen zijn er Fryske menu’s voor f 42,50. Deze bestaan uit een glas wijn, een stukje Friese kaas, Friese bonbons en een maandelijks wisselend menu. ‘We zijn vrij in de productkeuze van voor-, hoofd- en nagerecht, maar ze moeten wel Friese ingrediënten bevatten’, legt de kok uit. Hij ervaart het als een uitdaging om elke keer weer met ingrediënten van lokale komaf te stoeien.

Voor hun bijdrage aan de rubriek Kleine Kaart hebben Flameling en zijn collega’s voortgeborduurd op het thema Friese producten. Ze hebben hiervoor drie nieuwe kleinekaartgerechten ontwikkeld waar ingrediënten van Friese bodem in zijn verwerkt. ‘Het zijn geen geijkte recepten’, vindt de chef-kok van Oostergoo. Bij een broodje met struisvogelham denk je niet meteen aan Friesland. Toch is het een Fries product. Het vlees is afkomstig van een struisvogelboerderij in de buurt van Leeuwarden. Om het geheel in stijl af te maken, presenteren Flameling en zijn collega’s de ham op een broodje in de vorm van een pompeblêd (waterlelieblad). Dit symbool is terug te vinden op de Friese vlag.

Het tweede lunchgerecht van de koks van Oostergoo is een visspies. Daarvoor heeft het kookteam paling en snoekbaars uit de Friese wateren gebruikt en meerval die is gekweekt in Zwaagwesteinde. Aan het derde lunchhapje, een kaassalade, hebben de koks een droge Friese worst en een Friese kruiden-, wortel- en geitenkaas toegevoegd. De salade is niet lang van tevoren klaar te maken, vertelt de chef-kok. ‘Kazen zijn heel breukgevoelig en moeilijk goed te houden.’ Het is de bedoeling dat de lunchhappen op korte termijn op de kleine kaart van het horecabedrijf in Grou prijken. Naast deze specialiteiten staan ook de gangbare items op de lunchkaart. ‘Er is steeds meer vraag naar andere dingen, maar mensen blijven om een bal gehakt of uitsmijter vragen. Dus moet je het op de kaart hebben staan.’

Reageer op dit artikel