artikel

Van Hecke zoekt zomermanagers

Horeca

Van Hecke zoekt ook dit jaar weer vakantie cateringmanagers. Dat zijn tijdelijke krachten die in de maanden juni tot en met augustus de vakanties van de vaste cateringmanagers moeten opvangen. Voorheen gebeurde werving en selectie van die speciale, tijdelijke krachten centraal vanuit het hoofdkantoor, tegenwoordig is dat decentraal geregeld. ‘Want er zijn landelijk grote verschillen’, zegt Anja van der Mark van de afdeling P&O van Sodexho Nederland.

Van Hecke zoekt zomermanagers

De bedrijfscatering heeft in de zomerse vakantiemaanden een probleem. Als gevolg van vakantiespreiding hebben bedrijfsrestaurants niet met een zodanige dip te maken dat men de deur eenvoudigweg kan sluiten. Maar een groot aantal cateringmensen wil in de periode juni, juli en augustus juist wel zelf op vakantie. Vooral aan goede cateringmanagers is in die periode, met als kern de schoolvakanties, een gebrek.
Bij Sodexho Nederland, met 1360 locaties, leveren de vakanties hier en daar bijna niet te vullen gaten op. Op de grotere locaties zijn de problemen te overzien. Daar staat een assistent cateringmanager of een andere kracht die – misschien – kan invallen. Bij de kleinere locaties – van één tot vijf cateringmedewerkers – is de vervanging veel moeilijker te regelen. Daarvoor moet Sodexho de markt op. In totaal moeten zo’n 1300 zomermanagers gevonden worden.

Ondergeschoven gedoe
Voorheen gebeurde de werving van de vakantie-cateringmanagers centraal vanuit het hoofdkantoor, tegenwoordig zijn de afzonderlijke ‘clusters’ van Van Hecke Catering daar zelf voor verantwoordelijk. Want de ene regio is de andere niet.
Het werven van de vakantie-managers gebeurt op diverse manieren. De belangrijkste bronnen zijn dicht bij huis. Men werft bijvoorbeeld via het eigen personeel, in de trant van: ‘Ken jij misschien…?’ En ook de vakantiekrachten van voorgaande jaren worden benaderd. Daarnaast zijn er connecties met Middelbare Hotelscholen en ook met facilitaire opleiding. Hoewel zelfs de scholen zelf weinig of geen initiatief richting cateringsector vertonen. Anja van der Mark, projectmanager P&O van Sodexho Nederland: ‘De catering is in het onderwijs nog altijd ondergeschoven gedoe.’

Libelle Zomerweek
Voor de rest worden er in regionale sfeer advertenties gezet (en in Misset Horeca), in studentensteden worden flyers verspreid, het zelfde gebeurde op de studentendag van de afgelopen Horecava, én, Sodexho stond bijvoorbeeld met een stand op de Libelle Zomerweek, medio mei. Anders dan de gewone cateringmedewerkers worden de vakantie managers niet geworven via het uitzendbureau-kanaal. ‘De wervingsmethoden zijn trouwens verschillend per regio’, zegt Van der Mark. ‘Want de mogelijkheden zijn niet overal hetzelfde. En de vraag ook niet.’
Vakantie catering managers die nog nooit eerder in de bedrijfscatering gewerkt hebben, krijgen een inwerkingstraining van een week. De salariëring van de vakantiefunctie is conform de CAO en naar leeftijd en ervaring.
De regio Amsterdam is veruit het moeilijkst van voldoende zomermanagers te voorzien. Daar moesten begin mei nog steeds 50 mensen gevonden worden. ‘Echt een groot probleem’, aldus Van der Mark.

Reageer op dit artikel