artikel

Van klooster tot multi-partyhotel

Horeca

Bouwkundige Leo Kooman (65) timmert al vijf jaar aan een voormalig klooster. Het complex is omgetoverd tot een congreshotel annex partycentrum. In totaal investeerden Kooman en compagnon Swemmer zo’n €3 miljoen in het 20.000 kuub metende pand. De uitbaters relativeren de kosten. ‘Als je dit nieuw moet bouwen, ben je duurder uit.

Van klooster tot multi-partyhotel

Wie na een dagje zonnen aan de Zeeuwse kust over de A58 landinwaarts rijdt, ziet ter hoogte van Rilland aan de rechterhand een in het oog springend horecabedrijf. Het is de Poort van Antwerpen, voormalig klooster en sinds een paar jaar een congreshotel. Het roestbruine complex steekt opvallend af tegen het groene, vlakke Zeeuwse land.

Mede-eigenaar Leo Kooman (65) bouwt al vijf jaar aan het voormalige klooster. In 1993 benaderde de gemeente Reimerswaal hem voor het eerst met de vraag of hij ‘iets kon’ met het pand. Uiteindelijk verwierf Kooman het in 1997, samen met compagnon Hans Swemmer.

Bouwkundige Kooman, voormalig projectadviseur, heeft iets met oude, sfeervolle gebouwen. Net als veel andere ondernemers trouwens. Monumentale panden als kloosters en kastelen hebben qua sfeer een voorsprong op nieuwbouw. Geen wonder dat ze populair zijn bij de horeca. Ook Michelin weet de kloosters te vinden. Het bekendste klooster-met-sterren is natuurlijk De Librije in Zwolle, het tweesterrenrestaurant van Jonnie Boer. Een ander beroemd sterrenklooster was L’Auberge in Weert waar Emmanuel Mertens in de jaren ’90 twee sterren bij elkaar kookte. Verder kreeg Olivio in Harderwijk, gevestigd in een voormalig kloostertje in het historische centrum van het stadje, dit jaar een ster.

Andere voorbeelden van horeca in kloosters: De Abdij van Dockum (hotel-restaurant, Dokkum), de Commanderie van Sint-Jan (multi-horecacomplex, Nijmegen), Klooster Bethlehem (congres- en partycentrum, Haren N.-Br.) en partycentrum De Lantaern (Nieuwegein). Ook in het buitenland zijn kloosters populair als horecabestemming. De Spaanse hotelketen Paradores de Turismo de España – door de lezers van de Engelse kranten The Guardian en The Observer uitgeroepen tot beste keten van de wereld – is beroemd om zijn historische onderkomens in fraai gerestaureerde kloosters en kastelen.

Gymzaal
En nu is er dus ook de Poort van Antwerpen. Als voormalig projectadviseur richtte Kooman door heel Europa hotels in en gebruikte zijn ervaring voor wat hij noemt ‘mijn laatste klus’.Dat hij een bouwkundige achtergrond heeft, blijkt meteen bij binnenkomst in het bruin café van het congreshotel. Kooman houdt niet van half werk, en dat blijkt uit het hoge afwerkingsniveau van de bar in Engelse-clubstijl. Geen systeemplafonnetje, maar een strak gestuukte vlakte die vervolgens weer is bekleed met Engels behang.

Ook de kwaliteit van het schilderwerk, de lambrisering en het meubilair valt op. Hetzelfde geldt voor de Theaterzaal. De voormalige kapel van het klooster is schitterend gerestaureerd, inclusief het gewelf. Het is niet meer voor te stellen dat in de tijd dat het klooster een verzorgingshuis was, in de jaren ’70 en ’80, deze ruimte een gymzaal was, inclusief provisorische bergzolder.

In totaal investeerden Kooman en zijn compagnon Swemmer zo’n €3 miljoen in het 20.000 kuub (!) metende pand, inclusief aankoop. Maar de uitbater relativeert de kosten. ‘Als je dit nieuw moet bouwen, ben je duurder uit.’ Het prijskaartje van de verwerving is volgens hem een ‘complex verhaal’ waar hij niet al te veel over kwijt wil. De gemeente verkocht het gebouw voor een aantrekkelijk prijsje, in ruil voor een deel van de drieëneenhalve hectare grond die bij het klooster hoort. Op de andere helft zetten Kooman en Swemmer 17 bungalows. Uit de verkoop daarvan financiert hij zijn congreshotel.

Oneerlijk
Het hotel beschikt over 40 hotelkamers, een restaurant, en meerdere zalen waarvan de grootste de Theaterzaal is. Overigens moet van het gebouw uit 1903 nog een behoorlijk deel worden gerenoveerd. In de jaren ’70 is er ten behoeve van het verzorgingshuis een vleugel aangebouwd, en daar hangt nog steeds een beetje de sfeer van toen. Het contrast is extra groot omdat de rest van het klooster zo mooi is opgeknapt.

Maar de aimabele Kooman verwacht binnen een half jaar helemaal klaar te zijn. Met de gemeente Reimerswaal voert hij overleg om van De Poort van Antwerpen een trouwlocatie te maken. Momenteel kunnen paren hun burgerlijk huwelijk alleen laten voltrekken in de raads- en trouwzaal van het gemeentehuis in Kruiningen. De Theaterzaal is volgens Kooman een perfecte trouwzaal. De gemeente houdt de boot nog een beetje af. Zij vreest oneerlijke concurrentie als alleen De Poort als trouwlocatie wordt aangewezen. ‘Ondernemers uit andere kernen zullen op termijn wellicht ook de mogelijkheid voor trouwen willen bieden’, aldus de ambtenaren. Kooman is positief. De bruidssuite is al af.

Reageer op dit artikel