artikel

Van medicijn tot lievelingsdrank

Horeca

Onze theecultuur stoelt op die uit China, waar duizenden jaren geleden al thee op het menu stond. Keizer ShenNung, hij leefde omstreeks 300 jaar voor Christus, is onlosmakelijk met thee verbonden. Volgens de legende ontdekte hij thee tijdens een verblijf in het bos.

Van medicijn tot lievelingsdrank

Rond 250 na Christus werd thee beschouwd als het onsterfelijkheidselixer. Dankzij een boeddhistische monnik, die een theeplant meenam naar zijn geboorteland Japan, maakte Japan kennis met de nieuwe drank. In 580 na Christus schreef dichter Lu Yu Het Theeboek (Ch’a Ching). Langzaam aan leerde wereld thee kennen. Niet meer alleen als medicijn, maar ook gewoon als lekkernij.

Theeweetjes

Gouden Eeuw
Nederlandse koopvaardijvaarders maakten in de 17de eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten. Handelaren zagen de grote gebruiksmogelijkheden van thee. Steeds vaker gingen schepen naar die streken om thee te halen. Het was een product dat grote winsten opleverde. Omstreeks 1840 bouwden de Engelsen zeilschepen die speciaal waren bedoeld om snel thee uit het Verre Oosten te kunnen halen. Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan. Den Engelsen deden dat in India en Sri Lanka (toen Ceylon).

Tot in de 18de eeuw was thee vooral een drank waarvan het gebruik alleen was weggelegd voor rijken. Een ons thee kostte een vermogen. Het was dus geen drank die een gemiddelde werkman zich kon permitteren. Gelukkig was er ook thee van mindere goede kwaliteit, zodat de arbeiders toch thee konden drinken.

Reageer op dit artikel