artikel

Van olie… …tot fritessaus

Horeca

‘Er is bijna geen consument die onze naam kent’, zegt Wim Dijk, directeur van sausproducent De Oliehoorn in Hoorn. Zijn bedrijf heeft zich gespecialiseerd in sauzen voor horeca en industrie. Het is niet actief op de consumentenmarkt.

Van olie…   …tot fritessaus

Dijk vindt dat de sauzen zelf de beste reclame zijn die De Oliehoorn kan maken. ‘We laten, ook op vakbeurzen, zoveel mogelijk mensen de sauzen proeven. Vooral onze fritessaus doet het goed. Als iemand die proeft dan is hij gelijk ‘verkocht’. Zo maken wij een ambachtelijke fritessaus met een heel volle romige smaak. Dat romige komt doordat we veel tijd nemen voor het emulgeerproces. Zowel in de 25 procent als 35 procent fritessaus gebruiken we alleen natuurlijke grondstoffen.’

Het bedrijf De Oliehoorn.
De Oliehoorn viert dit jaar het twintigjarig bestaan. Het bedrijf werd in 1981 opgericht door Klaas van Kalken. Van Kalken was voor die tijd in diverse commerciële functies werkzaam geweest bij onder andere Gouda’s Glorie. Hij begon met een handel in oliën en vetten vanuit zijn garage. Vandaaruit leverde hij voornamelijk 20 liter blikken met bakolie aan de vishandel. De blikken vulde Van Kalken zelf met de hand af.

Het bedrijf groeide allengs uit tot een horecagroothandel. In 1992 werd het vooral in Drenthe bekende bedrijf Frischo overgenomen, een zelf sauzen producerende groothandel die rechtstreeks aan de cafetaria leverde. Vanaf die tijd werd bij De Oliehoorn de horecagroothandel afgebouwd en kwam de nadruk te liggen op de productie van sauzen en vetten en de handel in spijsolie. De naam Frischo verdween langzaam van de verpakkingen en werd vervangen door De Oliehoorn.

In 1999 stopte de grondlegger Klaas van Kalken en kwam de leiding in handen van Wim Dijk. Het bedrijf telt nu 25 werknemers en heeft een omzet van rond de 20 miljoen gulden. De Oliehoorn maakt naast de fritessaus nog een aantal andere sauzen, waaronder een eigen specialiteit: de frikansaus. Dit is, zoals de naam al aangeeft, een saus om een frikandel speciaal mee te garneren. Het bedrijf produceert ook een drietal frituurvetten, waaronder een vloeibaar plantaardig vet.

Reageer op dit artikel