artikel

Variaties met tuinbonen

Horeca

Tuinbonen zijn een van Hollands meest bekende groenten. Ze worden ook wel ‘dikke duimen’ of ‘boeren boxen’ genoemd. Verse jonge tuinboontjes zijn ook nog eens oergezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C, maar dan mogen ze niet te lang gekookt zijn. Helaas zijn verse tuinbonen er maar zo kort zijn. Profiteer er dus van, zolang het kan.

Variaties met tuinbonen

Kopen
Verse tuinbonen zijn er volop in juni en juli. In mei en augustus is het aanbod kleiner. Let bij op de grootte en op de versheid. Ze mogen beslist niet slap zijn.

Bewaren
Vers geplukte tuinbonen kunt u slechts enkele dagen bewaren op een koele plaats. Dop de tuinbonen vlak voor de bereiding om bruinkleuring te voorkomen.

Schoonmaken
Maak met de nagel de middennaad open en duw met de duim de boon uit de schil. Leg de gedopte bonen direct in zout water anders worden ze alsnog bruin van kleur.

Hoeveel per persoon
Reken op 750 gram ongedopte bonen per persoon. Grote eters en echte liefhebbers lusten wel een kilo.

Lekkere combinaties
Tuinboontjes zijn geknipt voor de wat luxere vleessoorten als rosbief, ossehaas, varkenshaas, kalfsfricandeau of een gegrilde kip met paprikasaus. Maar ook gekookte ham of uitgebakken spekjes smaken verrukkelijk bij tuinbonen.

Basisrecept
3-4 kg tuinbonen, zout, eventueel een scheutje melk, 20 gr. boter, fijngeknipt bonekruid of peterselie. Dop en was de bonen. Kook ze in weinig water en een snufje zout (soorten die niet zo blank blijven met wat ruimer water en een scheutje melk) gaar in 10-20 min. Giet ze af, schud de boter erdoor en strooi het bonekruid of als u daar niet van houdt de peterselie erover.

Variaties op het basisrecept
Tuinbonen met Bechamelsaus
Maak een gebonden saus van 25 gr. boter, 25 gr. bloem, 2,5 dl melk, zout, nootmuskaat, fijngeknipt bonekruid of peterselie. Schep de saus door de afgegoten tuinbonen.

Tuinbonen in roomsaus
Kook de bonen volgens het basisrecept bijna gaar. Voeg 5 minuten voor het aflopen van de kooktijd 2 dl bouillon (van een tablet) toe met 1 tl suiker. Laat de groente zo nog 5 minuten koken. Roer 1 eidooier los met 1 dl room en 1 el fijngeknipte peterselie en voeg dit mengsel van het vuur af toe aan de groente. laat dit 10 minuten zachtjes smoren. Roer de maizena met de zure room los en voeg dit aan de bonen toe, samen met de reepjes ossetong. Laat het geheel goed door warmen en maak het gerecht op smaak af met peper. Serveren met aardappelpuree en peterselie.

Éénpansgerecht
1 grote ui, 1el boter, 1l bouillon, 700 gr. gedopte verse tuinbonen, 1 rookworst, 1 rode paprika, 500g krielaardappelen, zout, peper, peterselie. Fruit de gesnipperde ui goudgeel in de boter. Voeg de bouillon toe met de tuinbonen, de schoongemaakte en in blokjes gesneden paprika en de geschrapte krieltjes. Doe de rookworst erbij en laat het geheel op een zacht pitje gaar worden. Maak het gerecht op smaak af met zout, peper en fijngeknipte peterselie.

Gesmoorde tuinbonen ‘italienne’
3-4 kg tuinbonen, 1 el boter, 1 fijngesneden ui, 1 el fijngesneden salieblaadjes, 4 el tomatenpuree, peper. Fruit de gesneden ui in de boter goudbruin en voeg de salieblaadjes toe. Doe de gedopte tuinbonen erbij met een bodempje water en de tomatenpuree. Laat de groente onder af en toe roeren in 10-20 minuten gaar worden. Maak het geheel op smaak af met versgemalen peper.

Invriezen tuinbonen in hamsaus
Kook de bonen gaar. Fruit ondertussen een gesnipperde ui in 20 gr. boter, voeg 20 gr. bloem toe, roer tot een bal ontstaat en giet al roerende 2 dl bouillon erbij. Voeg 100 gr. in blokjes gesneden ham toe en maak de saus op smaak af met peper en een paar druppels worcestersaus. Roer de saus door de gare uitgelekte tuinbonen.

Tuinbonen met ossetong in zure roomsaus
3 kg tuinbonen, 1 prei, 300 gr. gekookte ossetong (dikke plakken), 30gr. boter, 1dl bouillon, 1,5 el maizena, 1 bekertje zure room, peper. Dop de bonen en kook ze 10 minuten. Was de prei en snijd ze in dunne ringen. Snijd de ossetong in dunne reepjes. Verhit de boter en bak hier in de prei. Voeg vervolgens de tuinbonen met de bouillon toe en tuinbonen kunt u het beste eind juni, begin juli invriezen. De blancheertijd is afhankelijk van de grootte van de bonen 3-4 minuten.

Reageer op dit artikel