artikel

Veelzijdige zeebaars

Horeca

Zeebaars is een van de favoriete vissen van Sebastiaan TheLoosen, chef-kok bij het Polman’s Huis in Utrecht. Niet alleen vanwege de mooie regenboog die te voorschijn komt als je de (wilde) vis opensnijdt, maar ook vanwege de culinaire veelzijdigheid.

Veelzijdige zeebaars

Je ziet hem steeds vaker op de menukaart: zeebaars. Dankzij kwekerijen in Schotland en Griekenland is de grijsblauwe vis met de zilverkleurige flanken en de gelige buik het hele jaar te koop. De beste inkooptijd voor de wilde variant loopt van september tot en met december. Tijd dus om eens te verdiepen in deze prachtige vis. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Stoven, bakken, roosteren, braden. Alles is mogelijk. Vermijd wel het gebruik van krachtige aroma’s. Dit doet afbreuk aan de zoetige, milde smaak van de zeebaars. Het vel is altijd lekker, laat die er dus zeker aanzitten.

Uiterlijk
De rug is grijs of blauw, zilverkleurige flanken en de buik is gelig of wit. Maximale lengte is 80 cm.

Bereiden
Stoven, bakken, roosteren, braden.

Voorkomen/vanst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Senegal tot Zuid-Noorwegen, Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
411 KJ, 98 kCal, 3 g vet, 19 g eiwit.

Smaak
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur.

Extra productinformatie
Zeebaars is een sluike, pientere vis. Als de zon schijnt en de dagen en de nachten helder zijn, wordt er aanzienlijk minder zeebaars gevangen. Bij stormachtig weer zijn de vangsten groter.

Reageer op dit artikel