artikel

Vergeten groente: Aardpeer

Horeca

Aardperen worden ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjokken genoemd. Het zijn knobbelige grillige knollen, enigszins op verse gember lijkend, van pruimgroot tot de maat van een aardappel. De smaak is zacht met iets van noten en artisjokken. De knollen zijn zéér voedzaam: ze bevatten vele eiwitten, nl. 1.7%

Vergeten groente: Aardpeer

De aardpeer is verwant aan de zonnebloem, het zijn dus forse planten, tot 2 m hoog. De bladeren zijn wel kleiner en spitser en voelen grof aan. Ze werden omstreeks het begin van de 17de eeuw hier ingevoerd en kenden toen een groot succes in tuinen van kastelen en kloosters. Door de latere komst van de aardappel is de aardpeer eigenlijk verdrongen. Tegenwoordig wordt de aardpeer vooral nog verbouwd door biologische tuiniers. Elders wordt de aardpeer wel nog op grote schaal geteeld. In Nieuw-Zeeland als groente en in Zuid- en Oost-Europa als veevoeder, onder andere in de Franse streek Dordogne. Zowel de bladeren als de knollen worden door het vee gegeten.
Bereidingswijze:
Vanwege het knobbelige uiterlijk is schoonborstelen, koken in de schil en daarna pellen het gemakkelijkst, maar eerst schillen kan ook. Koken in water met zout en een lepel zitroensap. Jonge aardperen zijn gaar in ca. 10 minuten, later in het seizoen duurt het 20 tot 30 minuten, te controleren door er in te prikken. De knollen moeten wel stevig blijven aanvoelen. Verwerking in zijn geheel of in schijfjes, blokjes of gepureerd.

Te gebruiken in:
Gebruik aardpeer in soepen en stoofschotels, gekookt met kaas-, tomaten-, of kerriesausBekijk hier een aantal recepten met aardperen:
Tajine van aardpeer
Aardperen met truffelsaus
Ovenschotel van aardperen
Aardpeer met prei en notenbotersaus

Reageer op dit artikel