artikel

Verhoeven (68) over ‘zijn’ hotel in Bangkok

Horeca

Gerard Verhoeven is general manager van het zeshonderd kamers tellende Asia Hotel in het centrum van Bangkok. Hij was een van de top gm’s van Inter-Continental Hotels in het Verre Oosten. Verhoeven is directeur geweest van onder andere Inter-Conti Cambodja en Inter-Conti Bangkok.

Verhoeven (68) over ‘zijn’ hotel in Bangkok

Verhoeven is bezig aan een lange carrière in de internationale hotellerie. Zo was actief in Afrika, het Midden-Oosten, nog even in Nederland en nu al weer geruime tijd in Azië. Drie jaar geleden ging hij met pensioen. Maar verveling bracht hem weer terug in de hotellerie.

Voor MissetHoreca.nl doet de nu 68-jarige Gerard Verhoeven zijn verhaal.

Hoe is het om als Nederlander een hotel te leiden in Bangkok?

Een privilege en een groot plezier. Ik kan dat zeggen,want ik heb in HongKong, Cambodia (Phnom Penh), Laos en Indonesië gewerkt. Daarnaast heb ik in de andere resterende landen van Zuidoost Azië veel gereisd. Thais personeel heeft van huis uit een houding van “het ten dienst zijn van” voor andere mensen en zijn daarvoor ook uitermate geschikt om in het hotel vak te werken. Dat geldt ook voor de vliegmaatschappijen.

Ik ben de enige buitenlander als directeur in een viersterrenhotel met 750 man personeel. Het meest belangrijk is, dat je weet wat je taken zijn en te doen wat er van je verwacht wordt. Zonder dat het je wordt verteld. Diplomatie en aanpassingsvermogen zijn erg belangrijk. Plus begrip hebben voor wat de eigenaren met hun hotel willen.

Wat zijn de grote verschillen tussen het hotelwerk in Bangkok en in ons land?

Ik heb helaas maar twee jaar in Nederland gewerkt toen ik van de Hogere Hotelschool in Maastricht afkwam. Ben toen voor twee jaar naar Zwitserland gegaan werd vervolgens in dienst genomen door de Inter-Continental keten en naar Afrika gestuurd.

Je kunt de beide landen niet met elkaar vergelijken, omdat de culturen en de mensen zo verschillend zijn. De sociale en economische situaties liggen compleet anders. Ik geloof niet dat ik in Nederland of Europa zou kunnen werken. Dit omdat ik gewend ben om als directeur te vertellen wat je wilt en dat de afdelingsleiders dit verzoek opvolgen.

Waarom bent u na uw 65ste toch weer een hotel gaan leiden en niet gaan genieten van uw welverdiende rust?

Ik zou niet weten wat ik zou moeten doen. Mijn werk houdt me bezig en op de been. It is a challenge en je kunt bijdragen andere mensen wat te leren. Omdat je de ervaring hebt die zij niet hebben.

Het Thaise personeel heeft soms moeilijkheden om bepaalde problemen op te lossen, of omdat ze het nooit eerder hebben meegemaakt. Dan kom je er aan te pas en het probleem wordt opgelost. Je bent ten aller tijden bereikbaar, want je woont ook in het hotel. Dat geeft een goed gevoel voor het personeel.

Zuidoost Azië is booming. Gaat het niet te hard, waardoor er fouten worden gemaakt?

De mensen in zuidoost Azië zijn ambitieus en willen vooruit. Het tafeltje is niet gedekt voor je zoals dat in Nederland of Europa is. En daarom werken de mensen hard om verder te komen en meer te verdienen. Ze komen over allerlei problemen heen; tsunami, vogelgriep of wat andere rampen. Ze staan weer op en gaan verder. Er worden fouten gemaakt, maar ze weten ook hoe deze te corrigeren op hun beste manier onder de gegeven omstandigheden.

Hoe ziet de hospilality branche in Zuid-Oost Azië er over pakweg tien jaar uit?

Als de politieke situatie in dit gedeelte van de wereld stabiel blijft, dan blijven de landen aantrekkelijk voor toeristen en investeringsdoeleinden. De landen hebben nog steeds ruimte om zich verder te ontwikkelen.

Is Gerard Verhoeven dan nog werkzaam in dit land?

Ik weet het niet. Ik ben nu 68 jaar en ik werk zolang als de eigenaar mijn diensten nodig heeft en ik kan bijdragen om het hotel te verbeteren. Daarna zou ik als adviseur kunnen werken of ga ik aan het strand liggen.Ik heb geen idee.

Reageer op dit artikel